Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τουρκία: Συνεδριάζει αύριο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο

Η πιο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (συμβούλιο κρίσεων) αρχίζει αύριο στην Τουρκία στον απόηχο της παραίτησης και των καταγγελιών τεσσάρων από τους πέντε ανώτατους αξιωματικούς στην κορυφής της στρατιωτικής ηγεσίας.

Κατά την συνεδρίαση θα οριστεί και επισήμως αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, ο πρώην αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός, Νετζντέτ Οζέλ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή είχαν παραιτηθεί ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και οι αρχηγοί των τριών όπλων. Ο πέμπτος της κορυφής ήταν ο στρατηγός Οζέλ, ο οποίος δεν παραιτήθηκε και το βράδυ της ίδιας μέρας διορίστηκε αρχηγός ΓΕΣ.

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν στο συμβούλιο κρίσεων σχετίζονται κυρίως με το ΓΕΣ, καθώς ο πρώτος στην ιεραρχία στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ είναι κατηγορούμενος σε μία υπόθεση. Ο αμέσως επόμενος είναι ο Ασλάν Γκιουνέρ, τον οποίο δεν προτιμά η πολιτική εξουσία. Απομένουν δύο ανώτατοι αξιωματικοί με το βαθμό του στρατηγού. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν θα υπάρξουν παραιτήσεις σε περίπτωση που δεν ληφθεί υπόψη η ιεραρχία.

Κατά τα άλλα, ο απερχόμενος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού ναύαρχος, Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ, ένας από τους τέσσερις που παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, σε μήνυμά του προς το σώμα αναφέρει τα εξής: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στοχοποιείται συνεχώς και φθείρεται το πολιτικό ναυτικό που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα στο πλαίσιο της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων ειδικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της συμβολής του στα στρατηγικά συμφέροντα του κράτους μας».

Σύμφωνα με τον Γιγίτ «συνολικά 76 άτομα από το προσωπικό του πολεμικού ναυτικού, 15 ανώτατοι, 51 ανώτεροι, 7 κατώτεροι αξιωματικοί και 3 υπαξιωματικοί, είναι προφυλακισμένοι, ενώ εκατοντάδες προσωπικού είναι κατηγορούμενοι σε διάφορες δίκες, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την εκτέλεση των καθηκόντων του πολεμικού ναυτικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις