Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ήρθε η ώρα να πάει παιδικό σταθμό; Ψυχραιμία λοιπόν!

Ήρθε η ώρα να πάει παιδικό σταθμό; Ψυχραιμία λοιπόν!Η στιγμή που πολλές μαμάδες πιστεύουν πως θα αργήσει πολύ να έρθει, έφτασε, και το μικρό σας αγγελούδι προετοιμάζεται για την πρώτη του μέρα στο παιδικό σταθμό! Εκεί γύρω στην
ηλικία των 3 ετών ξεκινά πλέον η λεγόμενη προσχολική ηλικία, και τα… βάσανα για μικρούς και μεγάλους.
Θυμηθείτε, λοιπόν, οτι αν είστε εσείς πεπεισμένοι για το ορθό της απόφασής σας, τότε και το παιδί σας θα είναι το ίδιο βέβαιο!
Επ’ ουδενί μη μεταδίδετε στο παιδί το δικό σας άγχος, γιατί το πιθανότερο είναι ότι το δικό του άγχος του αποχωρισμού θα ενταθεί και θα δημιουργήσει προβλήματα (διαβάστε σχετικά: Και όμως... Μπορεί εσείς να ενθαρρύνετε το άγχος του αποχωρισμού!).
Σκεφτείτε πως νιώθετε εσείς, όταν μπαίνετε μέσα σε ένα χώρο γεμάτο με άγνωστους ανθρώπους σε εσάς και πόση ώρα σας παίρνει να προσαρμοστείτε και θα αντιληφθείτε πώς μπορεί να αισθάνονται τα μικρά σας στην πρώτη τους ημέρα σε ένα τελείως άγνωστο γι’ αυτά περιβάλλον.
Ο δικός σας ρόλος είναι να του δώσετε την -όσο το δυνατό- πιο θετική εικόνα θα πρέπει να έχει για το νέο του χώρο.
Επιπρόσθετα, πρέπει να γνωρίζετε ότι έστω και ένα οικείο πρόσωπο –μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία- πάντα βοηθάει, επομένως καλό θα ήταν να γράψετε το μικρό σας σε ένα παιδικό σταθμό, που θα έχει έστω κι ένα γνωστό.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλό θα ήταν να το έχετε πάρει μαζί σας, στα πρώτα ραντεβού που κάνατε με τη διοίκηση του σχολείου, ωστε να έχει γνωρίσει τη δασκάλα του και το χώρο φυσικά.
Λίγο προτού να ξεκινήσει η λειτουργία του παιδικού σταθμού, και κατά προτίμηση, δύο εβδομάδες πριν, θα πρέπει να έχετε βάλει το μικρό σας σε μία ρουτίνα ύπνου, ώστε το πρωινό ξύπνημα να μη του φανεί… βουνό.
Λίγες ημέρες πριν, κάντε μαζί τα απαραίτητα ψώνια και αφήστε να διαλέξει τη τσάντα του, το παγουράκι του, το ταπεράκι του φαγητού του και κάποια από τα φθινοπωρινά ρούχα του! Αυτό θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να αδημονεί να χρησιμοποιήσει ό,τι καινούργιο αγόρασε, για να το δείξει στους νέους του φίλους.
Οι παιδικοί σταθμοί δίνουν, φυσικά, οδηγίες προς… ναυτιλλομένους και συνιστούν συνήθως ένα διάστημα προσαρμογής, κατά το οποίο το παιδί ξεκινά σταδιακά, στην αρχή για λίγες ώρες και μαζί με εσάς, και αργότερα χωρίς το γονέα και για μεγαλύτερο χρονικο διάστημα.
Κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο προσαρμογής, αλλά εσείς οφείλετε να ακολουθήσετε τις οδηγίες των παιδαγωγών του σχολείου, που επιλέξατε, και να μη δείξετε ότι σας στοιχίζουν οι ενδεχομένως υπερβολικές αντιδράσεις του (κλάματα, φωνές, κλπ).

Πηγή mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις