Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Καμπανάκι» Fitch προς τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες και τα τιτλοποιημένα ομόλογα που έχουν αυτές εκδώσει με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια κινδυνεύουν με απώλειες πληρωμών τόκων, επειδή ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) καθυστερεί την καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.



Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ΟΕΚ άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές για την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων το 2009, αλλά κάποιες τράπεζες αποφάσισαν να πληρώνουν οι ίδιες τις υποχρεώσεις του ΟΕΚ.


Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ένα από τα κίνητρα που είχαν για να κάνουν οι ίδιες τις πληρωμές είναι για να διατηρήσουν την επιλεξιμότητα των τιτλοποιημένων ομολόγων για ρέπος, τα οποία προσφέρουν πολύτιμη ρευστότητα. Ο Fitch σημειώνει ότι η T Bank σταμάτησε να καταβάλλει τις πληρωμές των τόκων για λογαριασμό του ΟΕΚ σε δύο τιτλοποιημένα ομόλογα, ενώ προσθέτει ότι και άλλες τράπεζες μπορεί να σταματήσουν, αν δεν θεωρούν πλέον επωφελές για τις ίδιες να συνεχίσουν τις πληρωμές.


Αν ο ΟΕΚ αθετήσει τις πληρωμές επιδοτήσεων επιτοκίου, οι λήπτες των στεγαστικών δανείων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το συνολικό ποσό τόκων του δανείου, σημειώνει ο Fitch.


Οι περισσότεροι δανειολήπτες, τονίζει ο οίκος, δεν είναι ενήμεροι αυτής της υποχρέωσης και ένα τέτοιο σοκ πληρωμών θα οδηγήσει πιθανόν σε κορύφωση των καθυστερήσεων αποπληρωμής των δανείων, των επισφαλειών και τελικά των ζημιών (για τις τράπεζες).

ΠΗΓΗ: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις