Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οργανώνουν τον υποβιβασµό µας

 Γιώργος Κύρτσος
Ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας κ. Σόιµπλε έλυσε, µε τις δηλώσεις που έκανε χθες, τις τελευταίες µας απορίες για τη στρατηγική του Βερολίνου.
Παραδέχθηκε δηµόσια ότι επιδίωξη της Γερµανίας είναι η δηµιουργία της λεγόµενης «Ένωσης Σταθερότητας», στην οποία θα συµµετέχουν 8-10 οικονοµικοί πρωταθλητές της Ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι χώρες µε τα προβλήµατα της Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν θα έχουν θέση στην «Ένωση Σταθερότητας».
Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν στο γερµανικό σχέδιο διά του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι ο διαχωρισµός της Ευρωζώνης δεν είναι η λύση στο κοινό πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε. Οι απόψεις των Βρυξελλών, όµως, δεν έχουν µεγάλη σηµασία εφόσον ο συσχετισµός δυνάµεων ευνοεί το Βερολίνο.
Μας έριξαν σε παγίδα
Η πλήρης αποκάλυψη της στρατηγικής του Βερολίνου µας οδηγεί στο συµπέρασµα ότι η αποτυχία της πολιτικής του µνηµονίου ήταν προγραµµατισµένη από αυτούς που µας την επέβαλαν. Σε απλά ελληνικά, δεν ήθελαν να µας βοηθήσουν να ξεπεράσουµε τις αδυναµίες µας και να διορθώσουµε τα λάθη µας.
Επιδίωξή τους ήταν να ενισχύσουν την επιχειρηµατολογία που οδηγεί στον αποκλεισμό προβληματικών και υπερχρεωµένων   χωρών  από  την  πρώτη  κατηγορία της Ευρωζώνης.
Σύµφωνα µε τις επίσηµες προγνώσεις του ΟΟΣΑ, η ελληνική οικονοµία θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση το 2012, πιθανότατα και το 2013. Οι ειδικοί   του Οργαν ισµού προβλ έπουν  πτώση του ΑΕΠ κατά 3% το 2012 και οριακή ανάκαμψη -στην πραγματικότητα στασιμότητα- μόλις 0,5% το 2013. Το χειρότερο είναι ότι θα συνεχιστεί η εκτόξευση του δημόσιου χρέους σε πρωτόγνωρα ποσοστά. Η κυβέρνηση Καραµανλή παρέδωσε το δηµόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, στα επίπεδα που είναι σήμερα το χρέος της Ιταλίας.
Ύστερα από 3 χρόνια εξαιρετικά σκληρής λιτότητας και αυστηρής δημοσιονοµικής προσαρµογής το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα ξεπεράσει, στα τέλη του 2012, το 180% του ΑΕΠ. ∆εν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τόσο µεγάλης αύξησης του χρέους στη χώρα µας στη διάρκεια µιας τριετίας σε απόλυτους αριθµούς αλλά και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για µία πραγµατική εθνική καταστροφή, την οποία µας την επέβαλαν στο όνοµα της... άµεσης αντιμετώπισης του υπέρογκου δημοσιονοµικού ελλείµµατος και της υπερχρέωσης της χώρας µας.
Καιρός να αντιδράσουµε
Με την Ελλάδα να έχει µετατραπεί σε ένα δημοσιονομικό και οικονομικό ερείπιο, ενισχύεται η επιχειρηµατολογία του Βερολίνου υπέρ της δημιουργίας µιας «Ένωσης Σταθερότητας» και του υποβιβασµού περίπου των µισών χωρών της Ευρωζώνης σε μια δεύτερη, προβληµατική  κατηγορία. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ µας οδήγησαν µε τις επιλογές τους  στην  οικονομική εξάρτηση και στον πολιτικό εξευτελισμό. Παρά τη δραματική επιδείνωση της διαπραγµατευτικής θέσης της χώρας µας, είµαστε υποχρεωµένοι να αντιδράσουμε στις πρωτοβουλίες της Γερµανίας και αυτών που την υποστηρίζουν.
∆εν έχουµε κανένα λόγο να δεχθούµε περιορισµούς στα δηµοκρατικά µας δικαιώµατα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιοδήποτε ποινολόγιο το οποίο θα μας καθιστά υπεύθυνους για την αποτυχία την οποία µας επέβαλαν. Δεν έχουμε επίσης κανένα λόγο να δεχθούμε τον υποβιβασμό μας σε µια ειδική κατηγορία χωρών-µελών της Ευρωζώνης, όπου με τη συλλογική αποτυχία µας  θα επιδοτούµε την επι τυχία των χωρών-µελών της πρώτης κατηγορίας της Ευρωζώνης.
Ο σχηµατισµός της κυβέρνησης Παπαδήµου µας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις πολιτικές μας αντιρρήσεις εφόσον δείχνουµε  πλ έον  αποφασισµένοι να προχωρήσουµε στην αναγκαία δηµοσιονοµική εξυγίανση. Είναι άλλο η τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεµοτήτων -την οποία θα έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από 10 χρόνια -και άλλο η αποδοχή της αντικατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη λεγόµενη γερµανική Ευρώπη.
Eυχαριστούμε για την επίσκεψή σου στον ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ.
Μας βοηθάς αν κάνεις ένα κλικ  στις διαφημίσεις της σελίδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις