Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση – δώρο στους καναλάρχες: Παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για χάρη της διαπλοκής!

Σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή η σκανδαλώδης ρύθμιση που νομιμοποιεί αυθαίρετα τις άδειες και δίνει τη δυνατότητα στους καναλάρχες να περάσουν στην ψηφιακή εποχή ανέξοδα και παράνομα....
– Παραβιάζονται οι Οδηγίες της ΕΕ στον διαγωνισμό που ετοιμάζεται για την Ψηφιακή Τηλεόραση, τονίζει ο Ν. Χουντής στην Κομισιόν
Σήμερα Πέμπτη 31/10, η  κυβέρνηση εισάγει στη Βουλή προς ψήφιση τη νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας, όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία την 31η Αυγούστου 2013, μπορούν να συνάψουν νόμιμες συμβάσεις με τον πάροχο δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης που θα προκύψει ως ανάδοχος στον  επικείμενο σχετικό διαγωνισμό. Η εν λόγω ρύθμιση περιγράφεται σε επτά σειρές στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου με τίτλο “Ρυθμίσεις υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις” (!). Έτσι, η κυβέρνηση νομιμοποιεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ιδιωτικά κανάλια που ήταν “στον αέρα” στις 31 Αυγούστου του 2013. Με τον τρόπο αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λύνουν μια “εκκρεμότητα” που υπάρχει από καταβολής της ιδιωτικής τηλεόρασης, αφού μέχρι τώρα όλα τα κανάλια λειτουργούν με προσωρινές άδειες οι οποίες δεν τους έχουν κοστίσει ούτε ένα ευρώ και τώρα τους χαρίζονται τα χρέη  (δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για την κατοχή των συχνοτήτων!).
Στην Ελλάδα, επί 23 έτη που λειτουργούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν έχει εκδοθεί καμία νόμιμη άδεια τηλεοπτικού σταθμού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις της νομοθεσίας. Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν μέχρι σήμερα με προσωρινές άδειες, μετά από αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να ελεγχθεί η τεχνική και η οικονομική τους επάρκεια καθώς και η βιωσιμότητά τους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει, από το 2010, ότι είναι παράνομη η συνέχιση του καθεστώτος των προσωρινών αδειών.

Θέμα παραβίασης των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον επικείμενο διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση, με τον οποίο, ταυτόχρονα, νομιμοποιούνται χωρίς κανένα διαγωνισμό, οι ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι παραβιάζονται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό για την ανάδειξη παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, και ζητά σε κάθε περίπτωση να υπάρξει νόμιμη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ισοπεδώσατε την ΕΡΤ για να εξυπηρετήσετε όσους λυμαίνονται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο  

«Αποπειράσθε να ισοπεδώσετε την ΕΡΤ, ουσιαστικά για να εξυπηρετήσετε εκείνους που λυμαίνονται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και εκείνους που θέλουν να λυμαίνονται το ψηφιακό τοπίο» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το άρθρο 18 το νομοσχεδίου που σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια, με το οποίο «επιχειρείται να δοθούν εκ των υστέρων και με μεθοδευμένη διαδικασία, άδειες, σε εκείνους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που εξέπεμπαν στις 31 Αυγούστου του 2013», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Διατηρείτε σε λειτουργία ένα έκνομο καθεστώς, που είναι το καθεστώς της ΔΤ και του χορηγείτε ‘δωράκια’…» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλήρης ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή:

Αυτό προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι από το 2009, οι επτά μεγαλύτεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Ελλάδας συνέπτυξαν κοινοπραξία, την Digea, η οποία έλαβε προσωρινή άδεια παρόχου δικτύου για την πρώτη φάση της ψηφιακής τηλεόρασης και σήμερα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, αποτελώντας ουσιαστικά τον αποκλειστικό προμηθευτή της σχετικής υπηρεσίας.

Με τον  επικείμενο διαγωνισμό για την ανάδειξη του παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης και τις σχετικές διατάξεις των προδιαγραφών του, εμποδίζεται επί της ουσίας η συμμετοχή οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης ήθελε να λάβει μέρος,  κατά παράβαση της οδηγίας 2002/21/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7/3/2013.

-Κατά πρώτον, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο διαγωνισμός για εγκατάσταση εντός 315 ημερών περισσότερων των  600 πομπών σε 156 σημεία της Ελλάδας για τους τέσσερις διαύλους εθνικής εμβέλειας που δημοπρατούνται και με ημερομηνία έναρξης την πρώτη ημέρα ανάθεσης, μπορεί να εκτελεστεί μόνον από κάποιον που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα και διατηρεί τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο ανάδοχος. Αρκεί ενδεικτικά να αναφέρω ότι σήμερα ο μέσος χρόνος αδειοδότησης ενός κεραιοσυστήματος ξεπερνά τους 10 μήνες. Καταστρατηγείται λοιπόν ευθέως με το διαγωνισμό αυτό η προαναφερθείσα οδηγία 2002/21/ΕΚ και συγκεκριμένα η παράγραφος (22) που αναφέρει ότι: «Θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι υπάρχουν διαδικασίες για την παροχή δικαιωμάτων εγκατάστασης ευκολιών, οι οποίες είναι έγκαιρες, αμερόληπτες και διαφανείς ώστε να εγγυώνται όρους θεμιτού και αποτελεσματικού ανταγωνισμού».

-Κατά δεύτερον, μια επιχείρηση που θα ήθελε να συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό θα εύρισκε απέναντί της, ως βασικό ανταγωνιστή, μία κοινοπραξία, την Digea,  των κυριότερων δυνητικών πελατών της. Οι πελάτες αυτοί θα είχαν κάθε λόγο να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη συμμετοχή της για να ευνοήσουν τη δική τους κοινοπραξία. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

1) Έχει κατατεθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ή από την ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν ο φάκελος του συγκεκριμένου διαγωνισμού για έλεγχο;

2) Θα επιτρέψει η Commission τη διεξαγωγή αυτού του διαγωνισμού που παραβιάζει τις οδηγίες και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ως προς τη διάθεση ραδιοσυχνοτήτων ή θα τον επιστρέψει για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες;

3) Είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία η παροχή αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, και κατ’ επέκταση χρήσης των δημοσίων συχνοτήτων, χωρίς προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία; Θα επισημάνει η Commission στην ελληνική κυβέρνηση την αναγκαιότητα της αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου (τηλεοπτικών σταθμών) πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον πάροχο δικτύου, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τους νόμιμους πελάτες τους;»





Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις