Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Εδώ είχαν στοιβάξει τους 300 λαθρομετανάστες – Foto από την επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Κρήτης

Φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Κρήτης – Εδώ είχαν στοιβάξει τους μετανάστες....
 Τελευταία ενημέρωση: 18: 37Ολοκληρώθηκε στις 5 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας η ασφαλής μετεπιβίβαση 300 περίπου μεταναστών στο ελληνικό φορτηγό – σκάφος «Olympic Faith», από το μικρό αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν και το οποίο το βράδυ της Κυριακής εξέπεμψε σήμα SOS ενώ βρίσκονταν βόρεια – βορειοδυτικά της Κρήτης (δείτε εδώ).
Οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην Παλαιόχωρα και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του flashnews.gr από το Λιμενικό Σώμα, αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Οι φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης “κόβουν την ανάσα” ενώ η εικόνα από το αλιευτικό σκάφος στο οποίο είχαν στοιβαχτεί οι μετανάστες φανερώνει την αθλιότητα των δουλεμπόρων.
Το σκάφος, μήκους 32 μέτρων, εξέπεμψε SOS αργά το βράδυ της Κυριακής όταν βρισκόταν 65 ναυτικά μίλια βόρεια-βορειοδυτικά της Κρήτης. Έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, στο σημείο βρέθηκαν δύο φορτηγά πλοία και ένα αμερικανικό πολεμικό και το δεξαμενόπλοιο, το οποίο λόγω κακών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της νύχτας περισυνέλεξε μόνο 13 από τους επιβαίνοντες στο σκάφος.
Το σκάφος μετέφερε πάνω από 300  μετανάστες ως επί το πλείστον από τη Συρία και την Αίγυπτο και εκτιμάται ότι είχε τελικό προορισμό την Ιταλία.
Από τον Πειραιά, έσπευσαν στην περιοχή ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος ανοιχτής θαλάσσης και μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που αναχώρησε από την Πάρο.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
Εκτεταμένη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών πραγματοποίησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. από το ομόλογο Κέντρο Έρευνας – Διάσωσης Ιταλίας (MRCC/ ROMA), το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε σήμερα σημαντικό αριθμό παράνομων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή, περίπου 70 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, πλησίον περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης Μάλτας.
Οι ανωτέρω επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος περίπου τριάντα δύο μέτρων (32μ.), ευρισκόμενο σε δυσχερή θέση, το οποίoεντοπίστηκε από το υπό ελληνικής σημαίας παραπλέον Δ/Ξ “OLYMPICFAITH”. Άμεσα και υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην περιοχή κατέπλευσε Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο και συνέδραμε στην ασφαλή πρόσδεση του Α/Κ επί του “OLYMPICFAITH”.
Στο σημείο δεσμεύθηκαν από το ΕΚΣΕΔ για παροχή συνδρομής, δύο (02) παραπλέοντα εμπορικά πλοία και το πλοίο USΝS“JOHNLENTHALL” του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα έσπευσε στην περιοχή κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΣΕΔ, Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρείχε και ιατρική βοήθεια στους διασωθέντες.
Με τη συνδρομή του πληρώματος του ΠΑΘ Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών από το Α/Κ σκάφος στο Δ/Ξ “OLYMPICFAITH”, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (ισχυρή αποθαλασσία) με αποτέλεσμα τη διάσωση πλέον των τριακοσίων (300) ατόμων, με προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά. Θα ακολουθήσει η μεταφορά των αλλοδαπών στο πλησιέστερο ασφαλές αγκυροβόλιο / λιμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις