Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Στουρνάρας, Προβόπουλος και Επίτροπος το τριπλό παζλ του ανασχηματισμού

Τρία φαίνεται πως είναι τα ανοιχτά μέτωπα που θα κρίνουν τόσο την πορεία όσο και την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού, καθώς, σε ζήτημα καίριας σημασίας αναδεικνύεται όχι μόνο η θέση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και εκείνη του Ελληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν.


Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να λύσουν την τριπλή σπαζοκεφαλιά και, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε τον επικείμενο ανασχηματισμό, οι διαφωνίες τους ακόμη παραμένουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εντάσσουν τον ανασχηματισμό στο πλαίσιο μιας συνολικής επανεκκίνησης του κυβερνητικού σχήματος που θα επιφέρει αλλαγές στα πρόσωπα, αλλά και στην πολιτική, με έμφαση στην αποκατάσταση των αδικιών.

Η διαφωνία για τον Στουρνάρα πάει πίσω τον ανασχηματισμό -Τι θα γίνει με Προβόπουλο

Η εμπλοκή, ωστόσο, στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζει να υφίσταται, ενώ το μέλλον του υπουργού Οικονομικών φαντάζει τόσο κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσο και στην οριστική απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα.

Είναι δεδομένη η επιθυμία του πρωθυπουργού να κρατήσει σε καίριο πόστο τον κ. Στουρνάρα, όπως αυτό θα συνέβαινε με την μετακίνησή του στην ΤτΕ, ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν διαφωνίες.

Ενα άλλο μεγάλο στοίχημα, πάντως, είναι και το ποιο πρόσωπο θα τον αντικαταστήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή του υπουργού Οικονομικών, έστω και για συμβολικούς λόγους, δεν υφίσταται και εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα δώσει την εντύπωση ανολοκλήρωτης αλλαγής προσώπων.

Από την πλευρά της, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να έχει κάνει στροφή υπέρ της παραμονής Προβόπουλου στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, κάτι που μπλοκάρει και την μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ, άλλο όνομα δεν έχει ακουστεί για την ΤτΕ.

Ο επίτροπος στην ΕΕ

Ενα ακόμη μέτωπο είναι το ποιον θα διορίσει η Ελλάδα ως επίτροπο στην Κομισιόν με τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής να είναι αρκετά. Για τη συγκεκριμένη θέση έχει γραφτεί το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη, κάτι που θα σημάνει και ανακατατάξεις στο υπουργείο Ανάπτυξης, όποτε και αυτή η θέση συνδέεται άμεσα με τον ανασχηματισμό.

Δεν αποκλείεται οι όποιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά και την αλλαγή φρουράς σε Κομισιόν και ΕΚΤ.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που ακούγονται

Τα σενάρια, πάντως, για τα πρόσωπα που θα μετακινηθούν από ένα υπουργείο σε άλλο αλλά και για τα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο νέο υπουργικό σχήμα δίνουν και παίρνουν.

Ηδη έχουν γραφτεί αρκετά σχεδόν για όλους τους υπουργούς που βρίσκονται σε «δυνατά» υπουργεία, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και αυτή τη γραμμή φαίνεται πως ακολουθούν οι «υποψήφιοι».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας τόνισε πως είναι αποκλειστικά στο χέρι του πρωθυπουργού το αν θα φύγει ή αν θα μείνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά πλέον ευθέως για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να επιστρέψουν στο προσκήνιο και ονόματα από το... παρελθόν, κυρίως, υπουργοί που βρέθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά έχουν θετικό πρόσημο στο έργο που είχαν επιτελέσει.

Οριστικό τέλος φαίνεται να μπαίνει στην φημολογία πως στο νέο σχήμα θα βρεθούν υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ζήτημα, άλλωστε, έκλεισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, η οποία ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να μετατρέψει την θέση σε υπουργείο σε βραβείο αποτυχίας.


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις