Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Συγκρίνονται τα ασύγκριτα ;

Έφη Γκίλια
Συγκρίνονται τα ασύγκριτα ;
"Πολλά από αυτά που είπε και δίδαξε ο Χριστός τα είπαν πιο μπροστά και διάφοροι σοφοί της αρχαιότητας. Μπορείτε να μου πείτε ποιά είναι η διαφορά αναμεσα στη χριστιανική διδασκαλία και στα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα ; "

Μιλάμε για διαφορά, όταν συγκρίνουμε τα ασύγκριτα ; Τι σύγκριση να γίνει ανάμεσα στο άπειρο και το πεπερασμένο, στο θείο και στο ανθρώπινο, στο ουράνιο και στο γηινο; Πώς να συγκρίνουμε το λόγο του Θεού με τα φιλοσοφικά συστήματα των ανθρώπων , έστω και τα πιό τέλεια ; Να μιλήσουμε για διαφορά; Η λέξη αστρονομική τίποτε δεν αποδίδει. Βεβαίως υπάρχουν όμως τόσες και τέτοιες βασικές διαφορές ώστε να μη γίνεται σύγκριση.
Μιλάμε για τον λόγο του Θεού. Συχνά παρομοιάζεται με το σπόρο. Είναι μιά εικόνα τόσο εκφραστική. " Ο σπόρος εστίν ο λόγος του Θεού" (Λουκ. η΄11) είπεν ο Κύριος . Λοιπόν, ο σπόρος ο λόγος του Θεού. Σπόρος , ας πούμε και ο ανθρώπινος λόγος και ο πιο φιλοσοφημένος. Μεγάλη εξωτερική ομοιότητα . Και η εσωτερική διαφορά; Ο ένας είναι ζωντανός "Ζών ο λόγος του Θεού και ενεργής" (Εβρ. δ΄12) Και ο άλλος ; Ο άλλος είναι σπόρος κι εκείνος, αλλά πλαστικός. Ο ζωντανός όταν πέσει σε γόνιμο έδαφος ρίχνει ρίζες, αναμοχλεύει το έδαφος, φυτρώνει, γίνεται δέντρο, απλώνει κλάδους, γεμίζει φύλλωμα, δινει καρπούς.
Ο άλλος ο "πλαστικός" σπόρος όταν προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τον πνευματικό αγρό της ανθρωπότητας με τον "πλαστικό" σπόρο και περίμεναν να συλλέξουν καρπούς την εποχή της συγκομιδής, μάζευαν αγκάθια. Οι ανθρωισμοί γίνονταν τερατομορφισμοί. Οι υπεράνθρωποι, κτηνάνθρωποι. Οι φιλοσοφίες, αερολογίες. Οι φιλοσοφοι έστελναν τους ανθρώπους στα θηρία ή εκαναν χρυσές δουλειές με το δουλεμπόριο. 
Τι μπόρεσαν να κάνουν η επιστήμη, η τέχνη για να σώσουν τον αρχαίο πολιτισμό; Σαρώθηκαν κάτω από το πέρασμα του βαρβαρισμού. Ανάμεσα στα καπ΄νισμένα ερείπια που σώριασαν οι βάνδαλοι, οι Γότθοι, οι Φράγκοι, ποιά ελπίδα έμενε για το ξαναχτίσμο του παλιού κόσμου; Ο βαρβαρισμός μετέβαλε τότε την Ευρώπη σε μιάν απέραντη έρημο. Ο ίδιος παγανιστικός νεοβαρβαρισμός απειλει και σήμερα τον δυτικό πολιτισμό με ολοκληρωτική χρεωκοπία.
΄Ομως δ΄εκείνη την έρημο περιφερόταν τότε μυστικά το πνεύμα του Θεού, που είχε φέρει ο Χριστιανισμός στη γή. Μέσα σ΄αυτό το χερσο έδαφος του σκοταδισμού είχε σπαρεί ο πανσθενουργός λόγος του Χριστού και περίμενε τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτρώσει, να βλαστήσει και να δώσει τους ώριμους καρπούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις