Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Οργισμένα γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας (Photos)

Σε σκηνές κρίσης παραπέμπουν τα γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας που αποτύπωσε ο φακός του γαλλικού πρακτορείου, με αφορμή ένα σχετικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί σε Νίκαια, Ρέντη και Ταύρο.




Οι περισσότεροι καλλιτέχνες του δρόμου, σύμφωνα με το πρακτορείο, δεν έχουν παραμείνει ανεπηρέαστοι απ’ όλα όσα επέβαλαν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις, η τρόικα και τα μνημόνια, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ όμως θα κληθούν να μετατρέψουν σε καμβά θετικής δημιουργίας τριάντα κτίρια που θα αφεθούν στα χέρια τους προκειμένου να αλλάξουν όψη.



Ο Γάλλος καλλιτέχνης, Φρανκ Ντουβάλ που μετέχει στο φεστιβάλ διατείνεται πως «όλοι πληρώνουμε για την κρίση, είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε αλλού. Η αλήθεια είναι πάντως πως τα... τείχη της Αθήνας αξίζουν λίγο περισσότερο χρώμα και χαρά».



Από την μεριά του ο Πάνος Χαραλάμπους, ένας από τους αντιπροέδρους κοσμήτορες της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας που διοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Επιδιώκουμε να προκαλέσουμε αντιδράσεις. Η τέχνη δεν είναι πλέον μόνο για λίγους, βγαίνει στο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια έκρηξη των γκράφιτι ως μια μορφή διαμαρτυρίας. Οι νέοι άνθρωποι ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και το street art είναι το ιδανικό όχημα.».



Η διοργανώτρια Γωγώ Κολιβίρα περιγράφει την κατάσταση λέγοντας πως «οι καλλιτέχνες ερμήνευαν τις ειδήσεις στο χώρο, αλλά με στόχο την αισιοδοξία και την ελπίδα. Οι δημιουργίες στο δρόμο είναι ζωτικό κομμάτι της πόλης.

Τα σχέδια της περσινής έκθεσης ήταν... βουτηγμένα μέσα στη κρίση. Ένα εξ αυτών δείχνει ένα υποσιτισμένο παιδί και η λεζάντα έγραφε «Θέλουμε φαγητό, όχι ποδόσφαιρο». Ένα άλλο έγραφε «Ο θάνατος του ευρώ» και αποτύπωνε έξι άντρες που μετέφεραν το νόμισμα σε ένα... φέρετρο».


 
Η εκδήλωση, η οποία απολαμβάνει τη στήριξη της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ελβετικής πρεσβείας, κλείνει στο τέλος του Ιουνίου, με μια έκθεση φωτογραφίας του graffiti και συνθήματα που έχουν εμφανιστεί στην Αθήνα, από την αρχή της κρίσης το 2010.

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις