Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μ. Σάλλας: Έξι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας

Τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου στη χώρα, με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας στο πλαίσιο ομιλίας του κατά τη
σημερινή εκδήλωση απονομής επιχειρηματικών βραβείων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. 

Στην εκδήλωση με τίτλο “Καινοτομία και Δημιουργική Επιχειρηματικότητα”, ο κ. Σάλλας ανέλυσε συνολικά επτά πρωτοβουλίες του ομίλου της Τρ. Πειραιώς, οι οποίες στοχεύουν στην ενεργή υποστήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Ο κ. Σάλλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα έχει προοπτική και μέλλον σημειώνοντας: “Από εμάς, τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους αγρότες εξαρτάται να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές και να διαμορφώσουμε το μέλλον. Αρκεί να εργασθούμε με γνώμονα το κοινό μας συμφέρον που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και η δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, καινοτόμου και εξωστρεφούς, προς όφελος του τόπου, προς όφελος όλων μας”. 

Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε: 

Πρώτον, στη μείωση όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά 1% για όσους επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες διαθέτουν στην τράπεζα υπόλοιπα δανείων έως 200 χιλ. ευρώ και οι οποίοι παρά παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων είναι ενήμεροι προς τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. 

Δεύτερον, η τράπεζα εξετάσει τη δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου – το πρώτο του είδους του στη χώρα – με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είναι για το σκοπό αυτό σε επαφή με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τρ. Πειραιώς και εκτιμάται πως, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015. 

Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζεται να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών - από ένα σύνολο 2.000 περίπου - με τζίρο €5 - €75 εκατ. και με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο. 

Τρίτον, διαμορφώνεται ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους €700 εκατ. για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκεται η ενίσχυση της προχρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της Τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τίθεται ως προτεραιότητα η ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση. 

Τέταρτον, στον προϋπολογισμό της τράπεζας του 2015, προβλέπεται να εκταμιευθεί ποσό ύψους €500 εκατ. για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ. 

Πέμπτον, για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η τράπεζα έχει εγκρίνει πρόγραμμα στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους €500 εκατ. για το επόμενο δεκαπεντάμηνο, για δάνεια μέχρι €300 χιλ με περιθώριο 3% και περίοδο χάριτος 1 χρόνο. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια. 

Τέλος, δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με γνώμονα τα διεθνή πρότυπα και με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα να βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την υλοποίηση νέων ιδεών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας. 

Στις σκέψεις μας είναι το κέντρο να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε σχέδια που θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: από την ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μέχρι την παροχή πιστώσεων ή την εξασφάλιση κεφαλαίων συμμετοχής. Στην επιτροπή για την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων προβλέπουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων.

"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις