Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Φόβοι ότι ετοιμάζει μεγάλο «μπαμ» η Τρόικα


Επί ποδός από 10 το πρωί όλη η κυβέρνηση: Σε λίγο συνάντηση Σαμαρά-Χαρδούβελη και απανωτές συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών με υπουργούς μέχρι το βράδυ.

Έντονα πολιτικό «τζόγο» κρύβει ο νέος –και τελευταίος με τη μορφή που γνωρίζαμε ως τώρα- έλεγχος αξιολόγησης από την Τρόικα. Από τις 10 το πρωί, στη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον πρωθυπουργό και, στη συνέχεια, από τις 11 μέχρι το βράδυ όπου ο υπουργός Οικονομικών θα έχει απανωτές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα επιχειρήσει να «χαρτογραφήσει» τα κρίσιμα πεδία της αναμέτρησης με τους δανειστές και να «ζυγίσει» τις διαθέσεις τους.

Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τον κύριο Βρούτση για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις και το συνταξιοδοτικό, η προετοιμασία για την αυριανή έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα ξεκινά σήμερα –κατά θεματική ενότητα:
-με τους υπουργούς Ανάπτυξης κ.Δένδια και Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου για τα κόκκινα δάνεια και το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Ήταν πρωτοβουλία της Αθήνας να θέλει να κλείσει άμεσα αυτό το ζήτημα.
-με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Θεωρείται περίπου δεδομένο πλέον, όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, ότι η κυβέρνηση προσφέρει «θυσία» τους μισθούς που γλίτωσαν την περικοπή επειδή είχαν υποστεί ήδη (!) «υπερβάλλουσα μείωση» άνω του 25% το χρόνο.
- με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτη για Ενεργειακά κυρίως ζητήματα (θεσμοθέτηση των δημοπρασιών NOME για ποσότητες ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών, διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία).
- με τον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη, στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών Υγείας που οι δανειστές «ανησυχούν» ότι παρά τις δρακόντειες περικοπές στην περίθαλψη, εξακολουθούν σπατάλες και ελλείμματα που «απειλούν» τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από πλευράς του κυρίου Βρούτση, ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται ήδη από σήμερα στη Γενεύη και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στο οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει για την εκπόνηση της μελέτης για τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Πέραν της «χρονοκαθυστέρησης» την οποία επιτυγχάνει, θεωρεί πως η έκθεση θα δείξει ότι ομαδικές απολύσεις όπως τις θέλει η Τρόικα δεν επιβάλλονται σήμερα παρά σε ελάχιστες χώρες μόνο –και πάντως σε καμία χώρα που έχει ήδη 27% ανεργία.

Τρόικα «όπως παλιά»
Οι εκδηλώσεις πολιτικής αβροφροσύνης και αγαθών προθέσεων στα ταξίδια και τις επαφές Σαμαρά-Χαρδούβελη σε Βερολίνο και Παρίσι είναι ακόμη νωπές, όμως αρμόδιοι παράγοντες φοβούνται «εκπλήξεις» σε κάποιο μεγάλο «ζωτικής σημασίας» για την κυβέρνηση θέμα (όπως οι απολύσεις) ή σε πολλά επιμέρους ζητήματα, που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά στο σχετικά θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ο αγώνας που δίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι διμέτωπος, εκτός αλλά και εντός Ελλάδος. Διαστάσεις «ντέρμπι» φαίνεται να λαμβάνει και η αξιολόγηση από τους δανειστές …του μέτρου της αξιολόγησης στο δημόσιο, που προκαλεί και ενδοκυβερνητικά ρήγματα στις σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη-Αργύρη Ντινόπουλου (και όχι μόνον όμως)...
Επί της ουσίας το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μετάθεση όλων των καυτών ζητημάτων για μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Από αύριο που ξεκινά ξανά στο γραφείο του Γκίκα Χαρδούβελη η νέα διαπραγμάτευση, κυβέρνηση και Τρόικα έχουν συμφωνήσει να κλείσουν κατά προτεραιότητα όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, οπότε κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θέλει να μιλά μόνο για πλεονάσματα και φοροελαφρύνσεις, αλλά να ανοίξει και το δρόμο για ελάφρυνση του χρέους και έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Τρόικα όμως «μπαίνει στο παιχνίδι» ζητώντας μέτρα 2 δισ. ευρώ για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015 και πιέζει και με τρίτο δάνειο (και τρίτο μνημόνιο ενδεχομένως) για κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 15 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει 8 μέρες στη διάθεσή της για να πείσει την τρόικα ότι υπερβάλλει στις ανησυχίες της αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες:

- θα επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ για το 2014 (+0,2% έναντι του στόχου στο Μνημόνιο),
- θα ζητήσει «χαλάρωση» του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,2 μονάδες το 2015 έναντι του Μεσοπρόθεσμου (2,3% αντί 2,5% του ΑΕΠ) ή και έως 0,7 μονάδες έναντι του στόχου στο Μνημόνιο (2,3% αντί 3%) για να «χωρέσει» όσες φοροελαφρύνσεις μπορεί περισσότερες στο νέο προϋπολογισμό,
- «παζαρεύει» αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ (τον Οκτώβριο) με βάση τις σχετικές μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ,
- επικαλείται την ταχύτερη επιστροφή στις αγορές ομολόγων για να αποφύγει πιέσεις για να ζητήσει τρίτο «πακέτο» χρηματοδότησης από την ΕΕ -και εφόσον φύγει το ΔΝΤ.

Και πριν και –κυρίως- μετά το προσχέδιο της 6ης Οκτωβρίου όμως, θα βρει μπροστά της και όλα τα ανοικτά ζητήματα. Η κυβέρνηση υπολόγιζε 250 ανοικτά «μέτωπα» αλλά η Τρόικα επιστρέφει αποφασισμένη να θέσει «1.000 προαπαιτούμενα» που θεωρεί πως θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί έως τέλος Δεκεμβρίου.


"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.