Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ψέματα, ψέματα κολασμένων και χρεοκοπία στην Ελλάδα

ΞΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ: Brett Arends

Ας σταματήσει να παίζει παιχνίδια και να τελειώνουμε

Μπορούμε να το σταματήσουμε, παρακαλώ, με το ελληνικό χρέος πανικού;



Μπορούμε να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι αυτή η κρίση είναι κάτι που δεν είναι, ή ότι περιλαμβάνει αρχές δεν το κάνει, ή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από περισσότερο πόνο στους δρόμους της Αθήνας;

Υπάρχει μια ανανεωμένη πτερύγιο επόμενη Κυριακή είναι εκπληκτική ελληνική εκλογική νίκη για το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θέλει να επαναδιαπραγματευτεί εξοντωτικές επιβαρύνσεις του χρέους της χώρας και να ξεφύγουν από την παγίδα αποπληθωρισμού που επιβάλλονται από εξωτερικούς τραπεζίτες.

Ήρθε η ώρα για κάποια σκληρά, αλλά και απλό, αλήθειες.

Ακαθάριστα χρέη στην Ελλάδα καταλήγουν σε περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάριο σε ονομαστική αξία , σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό είναι μεγάλη σε σύγκριση με την ελληνική οικονομία, αλλά μικρό σε σύγκριση με τον έξω κόσμο. Είναι λιγότερο από το 3% του συνόλου της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία είναι περίπου $ 13.5 τρισεκατομμύρια. Έτσι, ακόμη και αν η Ελλάδα αρνήθηκε να πληρώσει ένα περισσότερο νικέλιο από τα χρέη του - ένα αποτέλεσμα κανείς δεν προτείνει - η ευρωζώνη θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά με περίπου οκτώ ημέρες έξοδο ... ή μιας ώρας χρήματα εκτύπωση από την ΕΚΤ.

Και η πραγματική αξία του ελληνικού εθνικού χρέους είναι ακόμη χαμηλότερο από αυτό το συμβολικό ποσό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αγορές έχουν ήδη ρυθμιστεί οι ίδιοι λογικά την κατάσταση. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, τα πιο βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα έχουν ήδη διαπραγματεύεται στα περίπου 85 σεντς στο ευρώ, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν μειωθεί μεταξύ 65 και 50 σεντς στο ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Felix Brill, επικεφαλής οικονομολόγος στην επιχείρηση επενδύσεων Wellershoff & Συνεργάτες στη Ζυρίχη, Ελβετία, οι εισηγμένες ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 70 σεντς στο ευρώ.

Μια χρεοκοπία θα μπορούσε πιθανότατα να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Θα μπορούσε μετά βίας να τα κάνουν χειρότερα.
Έτσι, σε πραγματικούς όρους, ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ελληνικού χρέους έχει ήδη διαγραφεί. Κρίση; Ποια κρίση;

Δεύτερον, η ιδέα ότι μια μερική ελληνική χρεοκοπία του χρέους θα αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο ένα σεισμό στον κόσμο της χρηματοδότησης, ή να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωζώνη, ή είναι μια αλόγιστη ανταμοιβή για την απερίσκεπτη και οι ανίσχυροι, είναι ανοησίες.

Κανείς δεν ανάγκασε γερμανικές και άλλες τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε παράλογες τιμές κατά τη διάρκεια της φούσκας.

Κανείς δεν ανάγκασε τις τράπεζες να δανείζουν χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με σχεδόν τους ίδιους όρους που δάνεισαν, ας πούμε, τα γερμανικά ή τα ολλανδικά κυβερνήσεις.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις