Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Μάστιγα η παιδική πείνα στην Κρήτη

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των υποσιτισμένων μαθητών στα σχολεία της Κρήτης, όπου σχεδόν 3 στα 10 παιδιά υποφέρουν από την φτώχεια και την πείνα.



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων αποκαρδιωτικών ερευνών έχει καταγραφεί ένα δραματικό ποσοστό της τάξης 25% μεταξύ των μαθητών όλων των βαθμίδων που έχουν σοβαρό προβλήματα σίτισης.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στις σχολικές αυλές και όλα όσα υποσιτίζονται, έχοντας ανά τρεις ή και περισσότερες ημέρες ένα κομμάτι ψωμί στην τσάντα τους για την ώρα του διαλείμματος.

Με αφορμή το θλιβερό φαινόμενο, που εξελίσσεται σε μάστιγα για το νησί, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, ζητώντας να διατεθεί μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για να χορηγηθεί ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά στα σχολεία.

Θετικός σε αυτή την πρόταση ήταν ο περιφερειακός διευθυντής, κ. Απόστολος Κλινάκης, ο οποίος, μάλιστα, έκανε λόγο για μια πραγματικότητα που είναι ακόμα πιο δραματική από αυτή που δείχνουν οι αριθμοί των στατιστικών ερευνών.

Όπως εξήγησε, η έρευνα αυτή έγινε με διακριτικό τρόπο μέσα στις σχολικές αίθουσες, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των διευθυντών των σχολείων.

Ο ίδιος, όμως, εξέφρασε το φόβο ότι τα ποσοστά της παιδικής πείνας ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερα, με βάση τα όσα του μεταφέρουν οι καθηγητές και διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος", η ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Εκτός από τα γεύματα για όλα τα παιδιά στο σχολείο, τέθηκαν και τα αιτήματα για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους και δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τις τραγικές καταστάσεις στα σχολεία της Κρήτης με παιδιά που δεν έχουν ούτε τα βασικά με αποτέλεσμα πολλές φορές να πηγαίνουν για μάθημα νηστικά, περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", κ. Γιώργος Μακράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, τουλάχιστον 1 στους 4 μαθητές του νησιού έχουν έλλειψη επαρκούς διατροφής, αφού οι γονείς τους δεν έχουν να τους προσφέρουν ούτε απολύτως αναγκαία.

Πρόκειται κυρίως για παιδιά άνεργων, που αδυνατούν να παρέχουν στα παιδιά τους ακόμα και δύο-τρία ευρώ για την αγορά ενός κουλουριού ή μιας τυρόπιτας σε ημερήσια βάση.

«Έχουμε και τα ακραία φαινόμενα υποσιτισμού, που αφορά στα παιδιά που τυγχάνει να μην έχουν καθόλου φαγητό ή χρήματα για να αγοράσουν ένα γεύμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

Εξίσου σοβαρό, βέβαια, είναι και το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων, 25.000 μαθητές σε όλη τη χώρα δεν έχουν εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν αρκετά συχνά και να κινδυνεύει η υγεία τους ανά πάσα στιγμή.

«Μιλάμε για παιδιά που άλλα δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και άλλα έχουν κάνει ορισμένα από τα εμβόλια που απαιτούνται. Και όταν έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους στην Ελλάδα, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι και το πρόβλημα αυτό» πρόσθεσε ο κ. Μακράκης.

Όσον αφορά το θέμα της δωρεάν μεταφοράς τους από και προς το σχολείο τονίστηκε ότι, λόγω των συγχωνεύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα σχολικά συγκροτήματα, δεν έχει καθοριστεί το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.