Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΤΡΟΪΚA ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ ''ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ'' ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ!

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΤΡΟΪΚA ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ  ΩΣ ''ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ'' ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ!


Πηγή: iskra


ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ!!! 


Τα κλιμάκια των τεσσάρων "θεσμών" θα βρεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του in. gr.





Μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την μη έλευση, σε πρώτη φάση, του ΔΝΤ στην Αθήνα, λόγω της μη ξεχωριστής πρόσκλησής του στην Ελλάδα, αλλά στα πλαίσια κοινής επιστολής της κυβέρνησης προς το Τροϊκανό κουαρτέτο (ΕΕ, ΕKT, ESM και ΔΝΤ), οι "θεσμοί" μετέθεσαν την προγραμματισμένη, αρχικά, για σήμερα έλευσή τους.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά Τροϊκανά κλιμάκια δεν θα μεταβούν την Παρασκευή (24/7) στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες προσεχείς ημέρες, υποστηρίζοντας πως "δεν τίθεται θέμα εμπλοκής (sic) και μη έλευσης".
Κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, ανέφερε , σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ηλεκτρονικό τύπο, πως το πλέον πιθανό είναι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.
Αυτό θα "επιτρέψει" στην Ελλάδα να λάβει 5 δισ. ευρώ δάνειο από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου. Από την μία τσέπη μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν τα χρήματα από τον Τροϊκανό δανεισμό!
Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές, για να αποφύγει το πρόσθετο πολιτικό κόστος, είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM.
Ωστόσο, μένει να καταδειχθεί το εάν οι λεγόμενοι "θεσμοί" έχουν διάθεση να κάνουν το χατίρι στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Παραλλήλως, κρίσιμη θα είναι και η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την νέα δανειακή σύμβαση εκτιμώμενου ύψους έως 50 δισ. ευρώ.
Η δανειακή σύμβαση θα προβλέπει το σύνολο του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, ποιο ποσό θα οδηγηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το εάν ο ESM θα δανείσει απευθείας τις τράπεζες, αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο δανεικό σχήμα.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς , τόνιζαν στην Iskra , πως η εμπειρία των προηγούμενων 5 ετών Μνημονιακής κηδεμονίας έχει καταστήσει σαφές ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσό θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών και για την αποληρωμή προηγούμενων δανείων, ενώ από το ξεπούλημα - "μπιρ παρά" της δημόσιας περιουσίας ήδη είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβεί το ίδιο!
O Φ. ΟΛΑΝΤ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 12ης ΙΟΥΛΙΟΥ
Ο Φ. Ολάντ , όπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, σημεία της οποίας διοχετεύθηκαν στον τύπο, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, της 12ης Ιουλίου.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ;
Το αργότερο σήμερα το βράδυ αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να σταλεί από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, το αίτημα προς το ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου στις "διαπραγματεύσεις" για το νέο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του έκανε σαφές ότι δεν αποφασίζει να έρθει στην Αθήνα αν δεν υπάρξει ξεχωριστό αίτημα του ΥΠΟΙΚ προς το Ταμείο. Έκανε επίσης σαφές ότι ακόμη δεν έχει αποφανθεί για το αν επιθυμεί να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα.
Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης προβλέπει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να υποβάλει ξεχωριστό αίτημα προς το ΔΝΤ για υποστήριξη και χρηματοδότηση και μετά από την ολοκλήρωση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης η οποία λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2016. Σημειώνεται ότι η "διαπραγμάτευση" αφορά σε νέο πρόγραμμα με νέο μνημόνιο που θα λήγει στο τέλος Ιουνίου του 2018.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Capital.gr ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα γιατί αλλιώς ο λογαριασμός του νέου δανείου δεν "βγαίνει" καθώς "η χρηματοδότηση που επιθυμεί να δώσει η ευρωπαϊκή πλευρά μέσω του ESM υπολείπεται σημαντικά του στόχου των 86 δισ. ευρώ".
ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ;
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ έχει ειδικές απαιτήσεις για τον τρόπο επαφών, την πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για τα πακέτα προαπαιτούμενων!
Όπως τόνιζαν πολιτικοί αναλυτές , το ΔΝΤ θέλει να έχει άμεση πρόσβαση στα υπουργεία, ενώ επιμένει για νέα προαπαιτούμενα μέτρα - "φωτιά" για την χειμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία.
Αναμένονται, λοιπόν, αποφάσεις για το αν το υπάρχον πρόγραμμα θα παραταθεί ή θα αντικατασταθεί με νέο  –ξεχωριστό– μνημόνιο του ΔΝΤ που ονομάζεται MEFP και είναι πιο "σκληρό" από το MοU της ΕΕ που από σήμερα θα ετοιμάζεται στην Αθήνα.
Αν επομένως συμβεί κάτι τέτοιο και συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τότε αυτό θα σημάνει ότι θα υπάρξει και νέο δικό του ξεχωριστό μνημόνιο, που θα είναι σκληρότερο του μνημονίου της ΕΕ! Θα έχουμε , λοιπόν, από δω και στο εξής δύο μνημόνια σε ένα αλλά όχι στην τιμή του ενός!!!
ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.