Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

«Πυρετός» διαβουλεύσεων με φόντο τις προγραμματικές δηλώσεις

Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις ενόψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Πού ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της συζήτησης των
προγραμματικών δηλώσεων, που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας με την ανάγνωσή τους από τον πρωθυπουργό ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.




Και αυτό καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, επιθυμούν με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων να υπάρξει η πληρέστερη δυνατή σκιαγράφηση της κυβερνητικής πολιτικής που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα.

Οι συσκέψεις, που ξεκίνησε το κυβερνητικό επιτελείο, αναμένεται να γίνουν εντατικότερες με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα έχει ως βάση την ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τους άξονες τους οποίους ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.

«Η υλοποίηση της Συμφωνίας έχει δύο παράλληλους στόχους: Τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα «να τρέξει» ζητήματα όπως αυτό της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Εξάλλου, μείζονα σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στην άμεση προώθηση των ζητημάτων που πέτυχε η Ελλάδα να θέσει κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπως αυτό των «κόκκινων δανείων», προκειμένου να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία για τους οικονομικά αδύναμους - αλλά και τα εργασιακά, όπου ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν εκδηλώσει και ενδιαφέρον για να συνδράμουν. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο στόχος είναι, τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην κατευθύνονται μόνο για το χρέος, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας - όπως και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της επαναφοράς της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να αναφερθεί και στο «παράλληλο πρόγραμμα» που έχει η κυβέρνηση - το οποίο θα προχωρήσει παράλληλα με την υλοποίηση της Συμφωνίας - στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και προεχόντως στο κυνήγι του χρήματος που προέρχεται από τη διαφθορά. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση κυβερνητικής πηγής, ότι «το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς αποτελεί κομβικό στόχο για την κυβέρνηση, γιατί είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για δεύτερη φορά».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης, ότι «η κυβέρνηση αποδίδει σημαντικό ρόλο και στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και να βοηθήσει στην αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού επιπέδου των νέων στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.