Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ποια φυσική τροφή «ρίχνει» εύκολα τη χοληστερίνη, όπως οι στατίνες;

Είναι το πιο κοινό και οικονομικό συστατικό και βρίσκεται σε εκατομμύρια κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Κατακόκκινη και ζουμερή, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας και φτιάχνει τις πιο νόστιμες σάλτσες. Πρόκειται για «βόμβα» γεύσης και βιταμινών και, όπως θα δούμε, βάσει επιστημονικών ερευνών, η ντομάτα είναι «βάλσαμο» για την υγεία μας.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μαγειρεμένες τομάτες είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις στατίνες στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το μυστικό βρίσκεται στο λυκοπένιο που είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες, υπάρχει στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ.
Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης LDL και μπορεί επίσης να μειώσει το ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα. Έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. 



Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαίδας, διάρκειας τριών μηνών, 60 άντρες έτρωγαν 60 milligrams λυκοπένης ημερησίως – αντίστοιχο του οποίου βρίσκεται σε ένα κιλό ντομάτες. Στο τέλος της θεραπείας, τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της χοληστερόλης LDL στο αίμα τους κατά 14%. Τα αποτελέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
homemade-tomato-sauceΔε χρειάζεται να αναφέρουμε βέβαια ότι συγκριτικά με τις στατίνες, οι ντομάτες δεν περιέχουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων και την επίδραση των χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό.  Σύμφωνα με τη δρ.  Karin Ried από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, η κατανάλωση μιας ωμής ντομάτας την ημέρα δεν αρκεί. Η ίδια προτείνει μισό λίτρο ντοματοχυμό ή 50 γρ. πάστας ντομάτας  π.χ. σε ένα κομμάτι πίτσα ή στη σάλτσα των μακαρονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις