Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Βόμβα Δραγασάκη: «Να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στη χώρα που να μην το ελέγχει η ΕΕ»

Και ενώ η συνεδρίαση της Βουλής πλησίαζε προς το τέλος, ο Γιάννης Δραγασάκης, έριξε μια «βόμβα»: «Να φτιάξουμε δικές μας τράπεζες που δεν θα τις ελέγχει η ΕΕ»

Στην ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης, έκλεισε με την εξής φράση: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μην το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες»



Οι βουλευτές και οι δημοσιογράφοι αρχικά δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπε, αλλά γρήγορα το συνειδητοποίησαν και προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν έκπληκτοι. Η ομιλία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του είπε πως στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε ότι «αν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο, θα βουλιάζουμε διαρκώς».
Στη συνέχεια ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για τα κόκκινα δάνεια και την τακτική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση:«Αρνούμαστε κάθε έννοια αγοροπωλησίας δανείων. Δεχόμαστε αναδιαρθρώσεις δανείων υπό τον όρο ότι θα μπαίνουν νέο κεφάλαια από μετόχους και επενδυτές», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «σεβασμό στην πρώτη κατοικία».
Όπως εξήγησε ο Γιάννης Δραγασάκης «η κυβέρνηση διαμορφώνει στρατηγική και νομοθεσία. Οι θεσμοί έχουν το δικό τους ρόλο. Η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει κατηγοριοποίηση των δανείων και θέτει στόχους. Το ΤΧΣ έχει ρόλο να ελέγχει αν οι στόχοι τηρούνται». Τόνισε επίσης αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ότι πρέπει να τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο με τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και το αναπτυξιακό με τη διασφάλιση της απασχόλησης.
Ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία όχι όμως αρκετή». Σημείωσε μάλιστα ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών όχι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Έχει σημασία η Αναπτυξιακή τράπεζα, οι συνεταιριστικές και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης. Η πορεία έχει και άλλους σταθμούς».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις