Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η αποτίμηση των stress tests για την Τράπεζα Πειραιώς

Για ποιους λόγους το stress test έδειξε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για την Τράπεζα Πειραιώς. Τι λένε τραπεζικοί κύκλοι.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, βάσει των stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και 2,2 δις ευρώ στο βασικό.


Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα 2,2 δις του βασικού σεναρίου θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια και τονίζουν ότι η Πειραιώς εμφανίζει υψηλότερες ανάγκες από τις άλλες τράπεζες, διότι αποπλήρωσε στο Δημόσιο προνομιούχες μετοχές 750 εκατομμυρίων ευρώ και κυρίως διότι για τα stress tests ίσχυσαν αυστηρότερα κριτήρια για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς τις οποίες, η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω και του μεγέθους της, έχει χορηγήσει περίπου το 40% του συνόλου αυτής της κατηγορίας δανείων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο, λένε οι ίδιες πηγές, για τη μεθοδολογία των φετινών stress tests είναι ότι, τα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα δάνειά τους, «κουρεύτηκαν» τόσο δραματικά που οι αξίες των ενεχύρων φέτος αποτιμήθηκαν στο 12-15% των αντίστοιχων αξιών του 2008-2009.

Εκ των πραγμάτων και εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της τράπεζας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τα περισσότερα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ξεπερνώντας μάλιστα το 30% μερίδιο αγοράς.

Εν τω μεταξύ, αύξηση 17% σε ετήσια βάση κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο 9μηνο του 2015, έχοντας διαμορφωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 875 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test της ΕΚΤ.

Στο γ΄ τρίμηνο, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 330 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 20% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις