Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Κοστέλο: Θα γίνει ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Το θέμα του χρέους θα τεθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο κουαρτέτο.  

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, στις αρχές του 2016, είναι το «κλειδί» προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το
χρέος αλλά και για ταχύτατη άρση των capital controls, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντέκλαν  Κοστέλο στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Κατά τον κ. Κοστέλο, έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο του 2ου πακέτου προαπαιτουμένων που αφορά σε: κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα και εργασιακά.

«Αρχές Ιανουαρίου θα επανέλθουμε, εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση», ανέφερε ο Ντέκλαν  Κοστέλο για την πρώτη αξιολόγηση. Τότε θα πρέπει να υλοποιηθούν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ενέργειας και η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Η επιτυχής αξιολόγηση θα οδηγήσει στην εκταμίευση μιας ακόμα δόσης, το ύψος της οποίας μένει να αποφασιστεί, και στην έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, για το οποίο ο κ. Κοστέλο είπε ότι δεν είναι το ζήτημα αν θα υπάρξει ρύθμιση αλλά πώς και με ποιους όρους.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο κουαρτέτο  ανέφερε, τέλος, ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο. Όπως εξήγησε «τον  περασμένο Αύγουστο εκτιμούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 2% έως 4%, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και πάλι καθώς φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 0% το 2015 και όχι απαραίτητα αρνητική για το 2016» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις