Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Συλλήψεις μεταναστών το "πεσκέσι" της Τουρκίας στην ΕΕ

Μεγάλη επιχείρηση της στρατοχωροφυλακής, κοντά στο Αϊβατζίκ, στην επαρχία Τσανάκαλε, μετά τη συμφωνία με την ΕΕ, την Κυριακή.

Σε μαζικές συλλήψεις μεταναστών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία της
Άγκυρας με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Στρατοχωροφύλακες συνέλαβαν περί τους 1.300 μετανάστες, Σύρους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Αφγανούς, αλλά και τρεις διακινητές, κοντά στο Αϊβατζίκ (Πιονία), στην επαρχία Τσανάκαλε, με την κατηγορία  ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν παράτυπα προς την Ελλάδα, όπως  ανέφεραν αξιωματικοί του τουρκικού λιμενικού σώματος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρο επαναπατρισμού.

Η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας την Κυριακή στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να χορηγηθεί κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην Άγκυρα προκειμένου να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη αλλά και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους Τούρκους υπηκόους. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «ιστορική» τη χθεσινή ημέρα στη πορεία διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Περίπου 500.000 Σύροι, στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια στην χώρα τους, έχουν ταξιδέψει μέσω Τουρκίας και ελληνικών ακτών προς την Ευρώπη. Περίπου 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην αποκαλούμενη ανατολική διαδρομή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερο από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και χιλιάδες πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις