Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ξεπέρασαν τους 2.300 οι νεκροί από τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν άμαχοι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.371 ανθρώπων, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο
ήταν άμαχοι, από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε, την Τετάρτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Κατά τις επιδρομές σκοτώθηκαν 655 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 924 μαχητές οργανώσεων ανταρτών και του Μετώπου Αλ-Νόσρα, το οποίο είναι το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. 

Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία διαθέτει εκτενές δίκτυο ιατρικών πηγών και ακτιβιστών στη Συρία, κατέγραψε 792 θανάτους αμάχων, μεταξύ τους 180 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 ετών και 116 γυναίκες. 

Η Ρωσία δηλώνει, πάντως, ότι στόχος των επιδρομών της είναι θέσεις του Ισλαμικού Κράτος και άλλων «τρομοκρατικών» οργανώσεων που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Δαμασκού. 

Ωστόσο οι χώρες της Δύσης και ακτιβιστές κατηγορούν τη Μόσχα ότι εστιάζει τους βομβαρδισμούς της στους «μετριοπαθείς» αντάρτες. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε «τυφλές» ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. 

«Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους, ανάμεσά τους διασώστες, ενώ έχουν πλήξει ιατρικά κέντρα, σχολεία και αγορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, επικαλούμενος αναφορές «αξιόπιστων οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Στις 23 Δεκεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία είχε απευθύνει παρόμοιες κατηγορίες, εκτιμώντας ότι επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν εναντίον κατοικημένων περιοχών μπορεί να συνιστούν «έγκλημα πολέμου». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όμως, είχε καταγγείλει τις «ψευδείς» και «ατεκμηρίωτες» κατηγορίες. 

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις