Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Σταθάκης: Καμία παράταση, επαρκής προστασία με τον "Νόμο Κατσέλη"

Η πρώτη κατοικία προστατεύεται αποτελεσματικά και με τις νέες διατάξεις του νόμου 4346/2015 που ισχύουν από αύριο, διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομίας.

Προστατεύεται αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία για όσους πολίτες βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και με τις νέες
διατάξεις του νόμου 4346/2015 που ισχύουν από αύριο 1η Ιανουαρίου 2016.

Αυτό διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομίας και με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε ισχύ για τη διευκόλυνση των ασθενέστερων.

Και αφού παράταση δεν δόθηκε, η σημερινή είναι η τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Έτσι, στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας σπεύδουν πολίτες για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών από τις αρχές του έτους μέχρι και την Τρίτη είχαν κατατεθεί 6.250 αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ισχύουν τα εξής:

- Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη), το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% (οικογενειακό εισόδημα -δύο ενήλικες- από 23.500 έως 46.500 ευρώ - δύο ενήλικες με τέσσερα παιδιά), τότε η πρώτη κατοικία προστατεύεται, καθώς ο νόμος προτρέπει την αναδιάρθρωση των δανείων με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και προσφέρει πλήρη δικαστική κάλυψη.


- Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις (αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 120.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών, δυνατότητα που δεν προβλεπόταν κατά το προγενέστερο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.