Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Νέες «αγκαλίτσες» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για να την προστατέψει από τους Ρώσους!

Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν ότι ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο τους.
Και γιατί λοιπόν δεν το έριξαν, όπως φωνασκούσαν τις προηγούμενες ημέρες;

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον απόηχο του περιστατικού, αναφέρει το Reuters. Ο «Σουλτάνος», σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, τόνισε: «Αν η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την τουρκική κυριαρχία θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Είπα ότι θέλω να συναντήσω τον Πούτιν, αλλά δεν απάντησε».

Χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν να κάνουν με την καταστολή των τρομοκρατών, αλλά με τη στήριξη του συριακού καθεστώτος».

Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι ο Πρέσβης της κλήθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο πρέσβης, Andrey Karlov, είχε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας», είπε ο Ιγκόρ Mityakov, γραμματέας Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε το ίδιο το συμβάν και δεν έκανε κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Το ΝΑΤΟ αντέδρασε επίσης στις αναφορές, με τον Γενικό Γραμματέα Jens Stoltenberg να ζητά «ηρεμία και αποκλιμάκωση».
Η δήλωσή του:
«Καλώ τη Ρωσία να ενεργήσει υπεύθυνα και να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν θα επαναληφθούν.
Χαιρετίζω τις άμεσες επαφές μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας και απευθύνω έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Το ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με την Τουρκία και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της συμμάχου Τουρκίας.

Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν το Δεκέμβριο να αυξήσουν την παρουσία των αεροσκαφών AWACS έγκαιρης προειδοποίησης πάνω από την Τουρκία, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις αεράμυνες της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή προηγήθηκε του χθεσινού περιστατικού».

Αρνείται την παραβίαση το ρωσικό ΥΠΑΜ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι δεν κανένα ρωσικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, προσθέτοντας ότι ούτε η ρωσική αεράμυνα στη Συρία, ούτε τα συριακά ραντάρ εντόπισαν παραβιάσεις των τουρκικών συνόρων από ρωσικό Su-34 πολεμικό αεροπλάνο όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.

«Αβάσιμους και προπαγανδιστικούς», χαρακτήρισε συγκεκριμένα το ρωσικό ΥΠΑΜ τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

On-news



πηγή: http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.