Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Στόχος της η διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των δανείων προς τα ΜΜΕ. Υπερψηφίζει την πρόταση η Νέα Δημοκρατία.

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων
καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, κατέθεσαν στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Την συγκρότησή της είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαφθορά.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, οι βουλευτές που την υπογράφουν ζητούν να διερευνηθεί:
  • Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.
  • Η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.
  • Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.
  • Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

Υπερψηφίζει την πρόταση η Νέα Δημοκρατία

Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι δεν έχει "σκελετούς στην ντουλάπα της".
Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ,  Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι με τη σημερινή πρότασή τους για Εξεταστική Επιτροπή οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουν ως αληθινό μέλημά τους τη διαφάνεια, αλλά προσπαθούν να εγκλωβίσουν το δημόσιο διάλογο και τα άλλα κόμματα στους μικροκομματικούς,  επικοινωνιακούς τακτικισμούς τους.
"Δεν θα το επιτύχουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά ταχθεί εμπράκτως υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Πρόσφατα, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απτά δείγματα γραφής του σεβασμού του στους φορολογούμενους πολίτες, δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Κόμματος και ένα αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων της", τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει:
"Συνεπώς, για λόγους αρχής, η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει την πρόταση σύστασης αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής. Αναμένουμε από τα κυβερνητικά Κόμματα να αποδεχθούν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν στις καταστροφικές εξελίξεις για την οικονομία, πέρυσι το Καλοκαίρι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις