Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού

Μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μου για Καλό Πάσχα σε όλους, 
δημοσιεύω αυτό το άρθρο, το οποίο περιέχει απλές ιατρικές
συμβουλές για όλους μας, αλλά κυρίως για αυτούς που έχουν ήδη αναπτύξει συμπτωματολογία άγχους και στρες. 
Η πλειοψηφία των πολιτών έχει πλέον καταλάβει και κατανοήσει, ότι η πρωτόγνωρη νοσηρότητα από το στρες και το άγχος, από ακατάλληλα τρόφιμα, τρόφιμα Φρανκενστάιν, ακατάλληλο νερό και αέρα, είναι αποκλειστικά έργο των πολιτικών κυβερνήσεων. Δηλαδή οι κυβερνήσεις με τις νομοθεσίες τους για τα τρόφιμα, τις βιομηχανίες κλπ παράγουν τη νοσηρότητα και όλες σχεδόν τις αρρώστιες και όχι ο Θεός. 
Η μόνη πρόληψη και θεραπεία αυτής της εξαθλίωσης, της μιζέριας και της βαρβαρότητας, είναι η ανατροπή τώρα των τυραννικών αυτών κυβερνήσεων. Η τιμωρία όλων των ενόχων για τους θανάτους και τη νοσηρότητα και η ανάκτηση και θεμελίωση της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε, προκειμένου να είμαστε υγιείς σωματικά και ψυχικά, αυτάρκεις σε αγαθά και υπηρεσίες, ελεύθεροι και ανεξάρτητοι.


Υ.Γ.   Όταν ο άνθρωπος απώλεσε για κάποιους λόγους την ικανότητα του να προβλέπει κινδύνους και αρρώστιες, να προλαμβάνει καταστροφές, απειλές και νοσηρότητα, τότε οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της γης, που τον τρέφει και φυσικά στην καταστροφή και της δικής του φυσικής υπόστασης.  Albert Schweitzer - Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1952 για τη φιλοσοφία του "περί σεβασμού της ζωής".





Τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού

Αύξηση των κρίσεων πανικού πάνω από 25% διαπιστώθηκε από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε σε ποσοστό 5 έως 6% στο γενικό πληθυσμό.
Ένεκα όμως της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα της ανεργίας, της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και έλλειψης τροφής και στέγης, τα κρούσματα πανικού ξεπέρασαν το 25% στο γενικό πληθυσμό, δηλαδή ένας στους τέσσερις Έλληνες.

Η κρίση πανικού είναι μία απότομη και μεγάλη εκφόρτιση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του νευρικού συστήματος που λειτουργεί αυτόνομα χωρίς τη δική μας θέληση, όταν ο άνθρωπος δέχεται απειλές για την επιβίωση του. Οι απειλές μπορεί να είναι πραγματικές ή μη πραγματικές, δηλαδή κάτι που μπορεί στην ουσία να μην είναι απειλή, αλλά εμείς τη νομίζουμε ως απειλή και την εκλαμβάνουμε ως απειλή.
Η εκφόρτιση αυτή του αυτόνομου νευρικού συστήματος γίνεται για να προφυλαχθούμε από τις παραπάνω απειλές. Ετοιμάζεται δηλαδή το σώμα μας για να αντιμετωπίσει τις απειλές και τον επερχόμενο κίνδυνο και έτσι συνήθως νιώθουμε ταχυκαρδίες, εφίδρωση, μυϊκό τρόμο, αίσθημα δυσφορίας, αίσθημα δύσπνοιας, αίσθημα ζάλης, που μπορεί να φτάσει μέχρι λιποθυμίας, τρέμουν τα πόδια μας, αστάθεια να στεκόμαστε όρθιοι ή και στο βάδισμα, αίσθημα φόβου και ανασφάλειας. Παράλληλα γεννιούνται σκέψεις ότι παθαίνουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα κλπ.

Η κρίση πανικού δεν είναι παθολογικό φαινόμενο. Αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με εκλογίκευση του φαινομένου και ψυχραιμία.

Αν είναι η πρώτη κρίση, τότε δεν γλιτώνουμε τα επείγοντα στο νοσοκομείο. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε ψύχραιμα και αργά, να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε ότι είναι κάτι παροδικό, ότι είναι κάτι ακίνδυνο πάρα παρά τα έντονα ενοχλήματα. Να διώξουμε τον φόβο μόνοι μας. Να μειώσουμε δηλαδή στο μυαλό μας το μέγεθος του κινδύνου άρα και το φόβο. Να κατανοήσουμε δηλαδή ότι η κρίσις πανικού είναι μία φυσιολογική αντίδραση του σώματος μας σε κάποιο κίνδυνο πραγματικό ή φανταστικό, δηλαδή ότι ο συναγερμός είναι ψευδής. Τα συμπτώματα μας, δεν είναι επικίνδυνα και ότι το πολύ σε μισή ώρα θα υποχωρήσουν. 

Αν οδηγούμε αυτοκίνητο σταματάμε δεξιά.

Όταν ένας άνθρωπος μέσα σε ένα μήνα έχει πάνω από 10 κρίσεις και στα μεσοδιαστήματα έχει έντονο φόβο ότι θα έχει νέα κρίση, τότε χρειάζεται να εκπαιδευτεί από τον ψυχίατρο, έτσι ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται, να αναγνωρίζει και να εκτιμά τις απειλές και τους κινδύνους, δηλαδή γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Θεραπεία δια των λόγων και των επιχειρημάτων. Ίσως για λίγο χρόνο να χρειαστεί να παίρνει και κάποιο ήπιο φάρμακο για υποστήριξη. 

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών δείχνει ότι το 44% των Ελλήνων σήμερα βιώνει αρνητικά και άσχημα συναισθήματα όπως οικονομική ανασφάλεια, ανασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αγωνία, θυμό, φόβο, αγανάκτηση, απογοήτευση, πίκρα, θλίψη, άγχος. Το ποσοστό δυστυχώς ανεβαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Οι πολίτες με εισόδημα κάτω των 600 € σε ποσοστό πάνω από 50% έχουν σοβαρή κατάθλιψη, ιδιαίτερα οι άνεργοι. Η ανεργία από μόνη της δημιουργεί νευροψυχιατρικά προβλήματα στους περισσότερους. Νιώθουν θλίψη, απελπισία, απογοήτευση, έλλειψη ζωντάνιας, έλλειψη αυτοπεποίθησης, διαταραχές γνωστικές και λειτουργικές, διαταραχές του εγκεφάλου, σοβαρές διαταραχές ύπνου, πόνους, μουδιάσματα, καψίματα, τεντωμένα νεύρα, συνεχή ανησυχία, κρίσεις πανικού, φοβίες, αυτοκτονικές σκέψεις, οδύνη, απόγνωση και αίσθημα αδιεξόδου. Η ανωτέρω κοινωνική δυσφορία ονομάζεται πλέον “εθνική κατάθλιψη”. Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται ένεκα κακής διατροφής, υποσιτισμού, κακών συνθηκών κατοικίας, ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, αυξήσεων διαζυγίων, αποχωρισμών λόγω μετανάστευσης κλπ.

Σε μελέτη στο Λανκασάιρ της Σκωτίας τη δεκαετία του 1930, βρέθηκε ότι ομάδα ανθρώπων με χρόνια σχιζοφρένεια, των οποίων τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά των μακροχρόνιων ανέργων - είναι αυτό που λέμε “δεν έχω καθόλου δουλειά και τρελαίνομαι”, οι σχιζοφρενείς εξέφρασαν λιγότερο αρνητισμό και περισσότερη αισιοδοξία από την αντίστοιχη ομάδα των ανέργων.

Μία ολόκληρη κοινωνία ζει μια κατάσταση σοκ και δέους διαρκείας δηλαδή σε ένα συνεχές ηλεκτροσόκ. Τα συνήθη ενοχλήματα που λένε οι πάσχοντες στον ψυχίατρο ή στον παθολόγο ή στον καρδιολόγο είναι: Τα βλέπω όλα μαύρα, αισθάνομαι άχρηστος και ένοχος, - να η ενοχοποίηση του “όλοι μαζί τα φάγαμε” που ισοδυναμεί με μια συλλογική ενοχοποίηση - έχω κρίσεις πανικού, δεν θέλω να βγω από το σπίτι, δεν θέλω να πάω πουθενά, δεν θέλω να βλέπω κανένα, δεν θέλω να ακούω κανένα, δεν τα βγάζω πέρα με τίποτα, απειλούμαι από παντού, απειλούμαι από χρέη, χρέη, χρέη...

Ένας διαρκώς αυξανόμενος ψυχικός πόνος, που ισοδυναμεί με τα άλγεα του Προμηθέα Δεσμώτη, ένας ανελέητος και άρρητος και ανείπωτος πόνος. Διαμελισμός της ψυχής, του νου και του σώματος. Άνθρωποι ανθρώπινα θρύψαλα. Πολλοί άνθρωποι που καταλαμβάνονται από κρίση πανικού, τρέχουν στους καρδιολόγους, διότι νομίζουν ότι έχουν υποστεί έμφραγμα.

Όμως τι γίνεται με τα παιδιά; Εδώ πρόκειται για υγειονομική βόμβα. Τα παιδιά της κρίσης σήμερα είναι 10 έως 11 ετών, μεγαλώνουν μέσα σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα, σε αυτό το αρνητικό και μαύρο κλίμα, χωρίς χαμόγελο, χωρίς αγάπη, χάδι, παιχνίδι. Η πραγματική γενοκτονία είναι ο θάνατος αυτών των ψυχών. Το στρες στα παιδιά βλάπτει σοβαρότερα το DNA τους και αλλοιώνει την εντερική χλωρίδα, άρα μειώνεται σοβαρά η άμυνα τους σε αρρώστιες και έχουν περισσότερες πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου και το προσδόκιμο της επιβίωσης τους μικραίνει. Τα παιδιά δηλαδή που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον του στρες, που βιώνουν οι σημερινές οικογένειες, λόγω βλάβης των τελομερών και της τελομεράσης των χρωματοσωμάτων τους, μέλλει να ζήσουν λιγότερο.

Σε επίπεδο κυττάρων έχει με βεβαιότητα αποδειχθεί ότι αν συμβαίνουν οι κάτωθι προϋποθέσεις: 1. Έλλειψη τροφής, 2. Έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων, 3. Αδυναμία να επιδιορθώσουν τα κύτταρα τις βλάβες τους, τις αρρώστιες τους, τότε ενεργοποιείται μία διαδικασία μέσα στο DNA τους και δίνεται μία εντολή και τα κύτταρα οδηγούνται σε απόπτωση δηλαδή σε αυτοκτονία. Δυστυχώς αυτές οι τρεις προϋποθέσεις υπάρχουν και στον Ελληνικό πληθυσμό σήμερα και γι'αυτό μάλλον οι άνθρωποι οδηγούνται σε κατάθλιψη και σε αυτοκτονία, διότι έχουν πειστεί ότι δεν αξίζει να ζουν. (Έχουμε ξεκινήσει μια τέτοια μελέτη και βρίσκεται σε εξέλιξη). 

Η ρήση του Αντόνιο Πόρτσια γίνεται επίκαιρη “Ο ένας είναι ένας, όταν βρίσκεται μαζί με άλλους, όταν νιώθει την φιλία και την αλληλεγγύη, όταν όμως είναι μόνος του τότε είναι κανένας, είναι ένας ζωντανός – νεκρός”. 
Πρόσφατες έρευνες κατά τη διάρκεια των μνημονιακών κυβερνήσεων έδειξαν ότι χαρά ένιωσαν μόνο αυτοί που συμμετείχαν σε συλλογικές δράσεις και κινήματα, δημιουργείται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος κλπ.

Leonardo da Vinci: ο εθελοντισμός, ο αλτρουισμός και ο φυσικός τρόπος ζωής συμβαδίζουν με ψυχική και σωματική υγεία αλλά και μακροζωία. (Παρατείνεται η διάρκεια της ζωής μας κατά 28%). Τον Άγιο Πέτρο τον φιλοτέχνησε σε ηλικία 89 ετών.

Η ανεργία και η ανία οδηγεί στην άνοια. Η φυσιολογική λειτουργία του συστήματος της ανταμοιβής χαρίζει ευεξία. Το μαχητικό πνεύμα, η δυνατότητα έκφρασης όλων των σκέψεων μας και των συναισθημάτων μας, όλων των εσωτερικών μας επιθυμιών, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Ο ύψιστος στόχος που είναι η τιμωρία των ενόχων για αυτή μας τη νοσηρότητα και την κατάντια, θα είναι το βάλσαμο, η πανάκεια, η λύτρωση των Ελλήνων απ' αυτή την βασανιστική κόλαση που βιώνουν. 
Η ανάκτηση της Δημοκρατίας του δικαίου, η ανάκτηση των χαμένων κοινωνικών δικαιωμάτων, δηλαδή φυσιολογική επαναλειτουργία του συστήματος της ανταμοιβής του εγκεφάλου μας είναι η μόνη θεραπεία και το μοναδικό φάρμακο.

Έχουν επιτύχει να μην έχουμε το κουράγιο να αντισταθούμε στις παράνομες πολιτικές τους αποφάσεις. Να μην μπορούμε να αντισταθούμε στις αρρώστιες και στο θάνατο. Να είμαστε αδύναμα όντα στα χέρια των δυνάμεων της κατοχής. Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και δείχνει το δρόμο της ανατροπής. Πρέπει να καταλάβουμε, αλλά κυρίως να κατανοήσουμε, ότι είναι ανήθικο να υπακούμε σε άδικους νόμους (Γκάντι).

Δεν πρέπει να αφεθούμε στο θανάσιμο εναγκαλισμό της ανίερης συμμαχίας των Βρυξελλών με τις ντόπιες δολοφονικές και αιμοδίαιτες κυβερνήσεις μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να βιώσουν το νέο φρικτό και βασανιστικό μεσαίωνα, που έχουν ήδη δημιουργήσει. Δεν πρέπει με την έγκριση μας, την υπογραφή μας και την ψήφο μας, να σημαδέψουμε τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας και να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα ότι θα ζήσουν και λιγότερο και άρρωστα. 
Το σύνθημα της νίκης για την ανατροπή και την αλλαγή είναι η ενότητα του λαού και η ενημέρωση και η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης. H μαιάνδριος αλυσίδα1, η ελληνοπρεπής μαχητική μαιανδρική αλυσίδα, πρέπει να ενώσει τους Έλληνες σε μία “Άρκυ”2. Το σύνθημα των προγόνων μας για τις μάχες ενάντια στο “φαινομενικά αδύνατο”. Στα δυο μας χέρια κρατάμε σίγουρα το μυστικό της ήττας των τυράννων μας, αυτών που μας έχουν αρρωστήσει. Κι αν τα δικά σου χέρια δε φτάνουν, δεν επαρκούν τότε ένωσε τα με άλλους σ' ένα αδιάσπαστο σύνολο, σε ένα ανίκητο και αρραγές μέτωπο.
Η χειρώνεια λαβή3, το υπέροχο σχηματικό σύνθημα του Μαιάνδρου, πρέπει να είναι το λάβαρο και η σημαία του  λαούμας, που θα υποχρεώσει σε υποχώρηση όλες τις τυραννικές εξουσιαστικές ομάδες και τα ιερατεία, που έχουν σκορπίσει το νέο πνευματικό μεσαίωνα.

Η σημαντικότερη παρουσία της μαιάνδριας οργάνωσης βρίσκεται σε κάθε μας κύτταρο, δηλαδή στο DNA του κάθε μας κυττάρου και λέγεται μαιάνδριος σπείρα. Το ελικοειδές δηλαδή αυτό σχήμα του DNA με την διπλή έλικα, που είναι η αρχή της ζωής, το βιβλίο της ζωής με όλες τις οδηγίες για την επιβίωση μας. Γιατί να μην μιμηθούμε αυτή την οργάνωση, προκειμένου να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας; Γιατί να μη δημιουργήσουμε μία Ελληνική Άρκυ, μία εθνική ενότητα, προκειμένου να αποκτήσουμε επιτέλους Ελληνική κυβέρνηση, πετώντας στο σκοτεινό Καιάδα όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής και τον εφιαλτικό τους κόσμο;



___________________________________________

1 Μαιάνδριο σχήμα ή Μαιάνδριος συμβολισμός δεν είναι αυτό που λένε τα λεξικά, που αποπροσανατολίζουν τους μαθητές και φοιτητές. Δεν είναι, όπως ισχυρίζονται, ένα επίπεδο γεωμετρικό διακοσμητικό σχήμα, που δείχνει και υπενθυμίζει τους ελιγμούς του ποταμού της Καρίας Μαιάνδρου. Τι αναληθής, αντιεπιστημονική και κακοήθης ερμηνεία; Κρύβει δολιότητα. Είναι συγκεκριμένα η μυθολογική επιλογή του Ηρακλή, που διάλεξε στη ζωή του το δρόμο της αρετής, που είναι δύσκολος, δύσβατος, ανηφορικός, με πολλούς ελιγμούς και συμπληγάδες. Είναι όλες οι δομημένες αντιξοότητες που βρίσκουμε σε αυτό το δρόμο, προκειμένου να αποκτήσουμε τιμή, αξία και δύναμη, υγεία ψυχική και σωματική. Είναι ο δρόμος όπου για να τον διαβείς, χρειάζεται Ηράκλεια δύναμη, επιμονή Ιώβ και υπομονή Ανταίου. Είναι η πολυπλοκότητα της ενάρετης ζωής, που οδηγεί στην ευδαιμονία, σε σχέση με τον άνετο δρόμο της κακίας, που στο τέλος οδηγεί στην πλήρη καταστροφή. Μαιάνδριο σχήμα στερεομετρικό έχει και το γενετικό μας υλικό το DNA μας, που λέγεται μαιάνδριος σπείρα, που περιέχει όλες οδηγίες για μία φυσιολογική γέννηση του ανθρώπου, για μια υγιή και φυσιολογική ανάπτυξη και επιβίωση.

2 Άρκυς είναι η αρτιότερη μορφή οργάνωσης. Ομοιάζει με την αρτιότητα της συγκρότησης των κυττάρων μας ή του σώματος μας. Η λέξη είναι ομηρική και βγαίνει από το ρήμα αρκέω - αρκώ, που σημαίνει έχω αυτάρκεια αγαθών και υπηρεσιών και εμποδίζω τη συσσώρευση περισσότερων. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με οργανώσεις της μορφής Άρκυος.

3 Χειρώνιος λαβή ή Μαιάνδριος λαβή. Η απεικόνιση του θέματος βρίσκεται δυστυχώς σε Μουσείο του Βερολίνου. Η απεικόνιση αυτή παρουσιάζει τον Πηλέα4 να αψηφά τα φίδια της θεϊκής μεταμόρφωσης, που τον δαγκώνουν παντού καθώς και το λιοντάρι, που φαίνεται να βρυχάται γαντζωμένο στην πλάτη του. Ο Πηλέας νικά τη πεντάμορφη θέα, χρησιμοποιώντας τη Χειρώνιο λαβή, τη Μαιάνδριο λαβή. Το σύμβολο αυτό χρησιμοποιήθηκε και στο άθλημα της πάλης.

4 Ο Πηλέας ήταν βασιλιάς της Φθίας. Είδε στο φως του φεγγαριού την πεντάμορφη θέα Θέτιδα. Επειδή όμως ήταν θνητός, ήταν σχεδόν αδύνατο να παντρευτεί μία θέα. Ρώτησε όμως τον σοφότατο Χείρωνα, πως θα μπορούσε ίσως να κατορθώσει το ακατόρθωτο. Τον συμβούλεψε να την αρπάξει μία βραδιά σφιχτά στην αγκαλιά του, με δύναμη και τέχνη. Να μην την αφήσει ούτε στιγμή, έστω και αν αυτή άλλαζε μορφές, έστω και αν γινόταν φίδι, λιοντάρι, φωτιά, πλημμύρα ή χιονοθύελλα. Το πάθος του Πηλέα και τη θεά ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια με υπομονή και επιμονή. Νίκησε καρτερικά όλες τις θυμωμένες και σχεδιασμένες μεταμορφώσεις της θεάς. Την νίκησε, την κατέκτησε και την έκανε δική του. 

Με αυτή τη δύναμη, την επιμονή και την αποφασιστικότητα πρέπει να εξοπλιστούμε όλοι μας, όπως δηλαδή ο Πηλέας και να βάλουμε στόχο να ανατρέψουμε τις τυραννικές και δοσίλογες κυβέρνησεις μας, προκειμένου να τιμωρηθούν παραδειγματικά και εμείς να κερδίσουμε και να χαρούμε την όμορφη πατρίδα μας και τα παιδιά μας.



Ανδρέας Γιαννουλόπουλος

Καρδιολόγος - Πνευμονολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις