Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Τα 2/3 των Γερμανών κατά της συμμετοχής σε νατοϊκή άσκηση κατά της Ρωσίας

Η Κριτική του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατά της άσκησης «Ανακόντα» στα σύνορα της Ρωσίας είχε ξεσηκώσει προ ημερών θύελλα διαμαρτυριών.

Τo 64% των γερμανών πολιτών όμως την συμμερίζεται, ενώ μόνο το το 16% την επικρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov η οποία έγινε για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων και αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Εν τούτοις, το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά των Βαλτικών χωρών, όπως πριν από δύο χρόνια στην Κριμαίαείναι πιθανή. Απίθανο θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο το 30%Υπέρ της αποστολής στρατιωτών στη Βαλτική τάσσεται μόνο το 9% των ερωτηθέντων.
Ο Στάινμαϊερ είχε δηλώσει ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι είναι να υποδαυλίσουμε περαιτέρω την ένταση μέσω της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών κραυγών. Οποιος νομίζει ότι με συμβολικές παρελάσεις τανκς στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια, απατάται». Η κριτική του είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, αλλά και στις ανατολικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Μόνο ο εντεταλμένος για θέματα Ρωσίας της γερμανικής κυβέρνησης, ο επίσης σοσιαλδημοκράτης Γκέρνοτ Ερλερ είχε υποστηρίξει τον Στάινμαιερ εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κλιμάκωσης του σπιράλ της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Η απόφαση για την αποστολή τεσσάρων ταγμάτων του ΝΑΤΟ στη Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Η Γερμανία θα αναλάβει μάλλον την ηγεσία του τάγματος στη Λιθουανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις