Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΙΣΩΣ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εμφανίζεται ως συνήγορος του Ερντογάν και ζητεί από την ΕΕ να κάνει αποδεκτά τα τουρκικά αιτήματα.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίζεται κατά το τελευταίο διάστημα ως συνήγορος του Ερντογάν, απευθύνοντας συνεχώς εκκλήσεις προς την Ε.Ε. να κάνει αποδεκτά τα τουρκικά αιτήματα, επειδή η Βουλγαρία θα κατακλυστεί από κύματα προσφύγων και λαθρομεταναστών, εάν ακυρωθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
Παραβλέπω το γεγονός ότι θα έπρεπε αυτές οι εκκλήσεις να μη γίνονται δημοσίως, παρέχοντας επιχειρήματα στον Ερντογάν να σκληραίνει την στάση του, και μένω μόνον στο ότι τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, με τους φράχτες που ανήγειρε ο Μπορίσοφ, είναι απόρθητα, όσοι δε μεμονωμένοι ή σε ολιγομελείς ομάδες περνούν στην βουλγαρική επικράτεια έχουν να αντιμετωπίσουν συνοριοφύλακες και στρατό, αλλά και εθελοντές πολίτες που δρουν ως «κυνηγοί μεταναστών», με την ανοχή μάλιστα, ίσως και την επίνευση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Ακόμη δε, η Βουλγαρία έχει ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της και στα σύνορα με τα Σκόπια και την Σερβία.
Η περίεργη συμπεριφορά του Βούλγαρου πρωθυπουργού γίνεται και αντικείμενο σχολίων, ακόμη και ειρωνικών, από Βουλγάρους δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, με πλέον εύστοχο τίτλο αυτόν του Στοΐμεν Παβλόφ, στην Βουλγαρική Ραδιοφωνία: «Κατ’ εντολή του Σουλτάνου» οι πρόσφατες εμφανίσεις του πρωθυπουργού Μπορίσοφ;»
Ο Παβλόφ μεταφέρει και τα ίδια τα λόγια του Μπόικο Μπορίσοφ, όταν έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο Ερντογάν, στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου (όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Σκουρλέτης). Σύμφωνα με τα λόγια του Βουλγάρου πρωθυπουργού, «έχει γίνει άθελά του μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».
Μια ημέρα αργότερα, ο Μπορίσοφ συζήτησε το προσφυγικό ζήτημα και στο Βερολίνο, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η περιοδεία του προκάλεσε την προσοχή στην Βουλγαρία, λόγω της πεποίθησης ότι ο Μπορίσοφ έχει αναλάβει μια αποστολή διαμεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ηγέτης του δεξιού σχηματισμού «Δημοκράτες για μια δυνατή Βουλγαρία», Ραντάν Κάνεφ, δήλωσε σαρκαστικά, ότι ο Μπορίσοφ ούτε εκπλήρωσε την «εντολή του Σουλτάνου», ούτε είναι σε θέση να προστατεύσει την θέση της Βουλγαρίας στην συνομιλία του με την Μέρκελ καθώς και ότι η «διαδρομή» αυτή, ήταν μια αδέξια προσπάθεια συνδυασμού του προεκλογικού λαϊκισμού και της προσέλκυσης των ψήφων της τουρκικής μειονότητας (εν όψει προεδρικών εκλογών).
Ο πολιτικός αναλυτής Ιλιάν Βασίλεφ πιστεύει, ότι η διαμεσολάβηση, την οποία προσπαθεί ο πρωθυπουργός μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια άξια, αλλά δύσκολη υπόθεση, επειδή απαιτεί εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητες και επειδή υπάρχει πιθανότητα να θυσιαστεί ο ίδιος ο μεσολαβητής.
Αλλά οι προθέσεις του Μπόικο Μπορίσοφ δεν ήταν αποκλειστικώς και μόνο διαμεσολαβητικές. Στην Κωνσταντινούπολη έλαβε το αντάλλαγμα – διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων προς τη Βουλγαρία. Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει και πάλι τη Βουλγαρία με πρόσθετη στήριξη για την ασφάλεια των συνόρων της.
Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι πίσω από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπορίσοφ διαφαίνονται και προεκλογικές προθέσεις. Την παραμονή των προεδρικών εκλογών, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δείξει αυτόνομη συμπεριφορά στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που επικρατεί στην Ευρώπη. Η αλληλεγγύη του προς την Τουρκία εγκρίνεται από την πλειονότητα των Βούλγαρων, οι οποίοι, τελευταία, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την θεωρούν, όλο και περισσότερο, ως υποταγή στις Βρυξέλλες, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, που σχετίζονται και με άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ορμώμενος από τις ίδιες σκέψεις, εκδηλώνεται, τελευταία, ως υποστηρικτής μιας πιο ήπιας πολιτικής της Δύσης απέναντι στη Ρωσία. Τέτοιες φιλοδοξίες παρατηρούνται με μεγαλύτερη σαφήνεια στους κόλπους της αντιπολίτευσης και, πιθανόν, η νέα γραμμή του πρωθυπουργού έχει σχεδιαστεί για να τις εξουδετερώσει.
Εκείνο στο οποίο μένω, είναι ότι «στην Κωνσταντινούπολη έλαβε την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων προς τη Βουλγαρία». Προς τα πού θα απευθυνθούν οι «μεταναστευτικές πιέσεις»; Δεν διάβασα να είπε κάτι ανάλογο ο Τσαβούσογλου στον Κοτζιά, ούτε άκουσα από τον Μουζάλα να μας πει ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης, τώρα που ο Ερντογάν -παρά την συμφωνία που ισχύει ακόμη- αύξησε τις ροές προς την Ελλάδα.
Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις