Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

«Πάγος» από τον Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος

Την στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητούσε από την Ε.Ε. - μετά τις συναντήσεις του χθες με τον
επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ - απόφαση για το χρέος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεφύλασσε ακόμη μία… ψυχρολουσία στην ελληνική πλευρά. 

Το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους», ανέφερε ο Σόιμπλε κατά την ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

Νέα «ψυχρολουσία» από Σόιμπλε για το χρέος

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του την Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, είχε εκφράσει την ελπίδα «μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ».

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα χρειάζεται απόφαση - λύση για το χρέος 

«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τώρα από την ΕΕ μια απόφαση - λύση για το χρέος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις», ήταν το κεντρικό μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ινστιτούτο «bridge forum», στο Λουξεμβούργο.

Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «ακόμα και όλο το χρέος να διαγραφόταν, η Ελλάδα θα συνέχιζε να έχει πρόβλημα», ενώ ανέλυσε την στρατηγική της κυβέρνησης για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, που όπως είπε «σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα επιστρέψουμε στο στρεβλό προηγούμενο καθεστώς μη βιώσιμης ανάπτυξης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις