Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Τα δύο «κόλπα» της κυβέρνησης για να ξεπεράσει το «Οχι» στον Πολύδωρα

Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πως η πρόταση να αναλάβει ο Βύρων Πολύδωρας τη θέση του επικεφαλής στο ΕΣΡ δεν πρόκειται να περάσει από
τη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή και πλέον αναζητά διέξοδο, χωρίς να χάνει τον έλεγχο των κινήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών και βουλευτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθούνται δύο εναλλακτικές λύσεις.
Η πρώτη είναι η αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης των προέδρων ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με τη συγκρότηση του ΕΣΡ που απαιτούνται τα 4/5.


Η δεύτερη είναι ο νόμος-γέφυρα, για τον οποίο μίλησε χθες και ο ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Κόκκαλης: Αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης των προέδρων στα 4/5
Για το πρώτο σενάριο μίλησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης. Συγκεκριμένα έκανε λόγω για αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης προέδρων με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ωστε να αρθεί το αδιέξοδο με τη συγκρότηση του ΕΣΡ που απαιτούνται τα 4/5.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής τη στιγμή που τα κόμματα σήμερα είναι οκτώ και όχι πέντε. «Είναι μια συζήτηση που είχε ανοίξει το καλοκαίρι και είπαμε θα το δούμε ξανά το φθινόπωρο». 
Ο κ. Κόκκαλης που μετέχει στη διάσκεψη προέδρων εξέφρασε τη λύπη του που η ΝΔ δεν συναινεί στην πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα και διερωτήθηκε πως ψηφίστηκε για πρόεδρος της Βουλής το 2012 και τώρα δεν μπορεί να ψηφιστεί για  πρόεδρος του ΕΣΡ;

Σπίρτζης: Νομοθετική πρωτοβουλία αν υπάρξει αδιέξοδο για το ΕΣΡ 
Ο υπουργός υποδομών και δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε πως αν και στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων δεν υπάρξει λύση και συγκρότηση του ΕΣΡ, τότε η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική  πρωτοβουλία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0 ο κ Σπίρτζης σημείωσε πως η νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει να κάνει από τώρα έως της συγκρότηση του ΕΣΡ αλλάζοντας το άρθρο ένα που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ στο νόμο του Νίκου Παππά.

Αναφορικά με το αν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής για τη σύνθεση της διάσκεψης προέδρων της βουλής, ο κ. Σπίρτζης είπε πως βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει , αλλά αυτό μπορεί να γίνει μετά από συζήτηση των αρμοδίων οργάνων της βουλής. 
Ταυτόχρονα ο κ. Σπίρτζης , κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν θέλει την συναίνεση γιατί υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματιών που κινούνται στο χώρο των ΜΜΕ και προανήγγειλε νόμο για τα ραδιόφωνα της χώρας τους επόμενους μήνες : αν στο τηλεοπτικό τοπίο επικρατεί χάος , στο ραδιοφωνικό τοπίο έχουμε χειρότερη κατάσταση με ραδιόφωνα δεν έχουν καμιά άδεια,με ραδιόφωνα που καλύπτουν συχνότητες της πολιτικής αεροπορίας, με πειραματικούς σταθμούς που δουλεύουν και κανείς δεν γνωρίζει που ανήκουν.



Χρυσόγονος: Δεν τον παντρευτήκαμε τον Πολύδωρα 
«Θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος άλλος από τον Βύρωνα Πολύδωρα… Δεν τον έχει παντρευτεί η κυβέρνηση, o Πολύδωρας είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει, μπορεί να προτείνει και άλλο πρόσωπο».
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας σήμερα Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος για την κυβερνητική πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο πρώην υπουργός της ΝΔ. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο η χθεσινή εμφάνιση που έκανε ο Βύρων Πολύδωρας στην ΕΡΤ «δεν ήταν και η επιτυχέστερη, κάθε άλλο, δεν βοήθησε ο ίδιος την υποψηφιότητά του». Όπως πρόσθεσε μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «στο ΕΣΡ χρειάζονται πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής».
«Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να επιταχύνει το ΣτΕ την έκδοση της απόφασης, και στη συνεχεία οι πολιτικές δυνάμεις να καταλήξουν σε απόφαση… Όλα τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο συναινετικό. Έχουμε φτάσει στο ‘‘ως εδώ και μη παρέκει’’ με το ΕΣΡ, είναι σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης», δήλωσε και επισήμενε ότι: «πρέπει να μάθουμε τάχιστα την απόφαση του ΣτΕ, μέχρι σήμερα υπάρχουν απλώς παράνομες διαρροές. Μέσα στο Νοέμβριο θα μπορούσε να υπάρξει η έκδοση της απόφασης, και με βάση αυτή να γίνει διάλογος για την διεξαγωγή νομικά απροσβλήτου διαγωνισμού, με τις επιχειρήσεις να έχουν μπροστά τους καθαρό πεδίο» σημείωσε. Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι «μέχρι τα τέλη του έτους με ουσιαστικό διάλογο από την αντιπολίτευση μπορούμε να έχουμε καταλήξει στις απαιτήσεις της απόφασης του ΣτΕ και να βρεθούν λύσεις με ευρύτερη συναίνεση, για να μην αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο σε κάθε κυβερνητική αλλαγή».

ΝΔ: Ενδεχομένως να προτείνουμε πρόσωπα
Την ίδια ώρα στη ΝΔ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχονται την κυβερνητική πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να μετέχουν στο ΕΣΡ. 
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η πρόταση δεν έχει θεσμικό βάρος», καθώς «χρειάζονται πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους». Υπογράμμισε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και η κατάργηση του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. «Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών... Πρέπει πρώτα να ξέρεις το θεσμικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθούν πρόσωπα για το ΕΣΡ από τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα. «Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω , ούτε το επιβεβαιώνω» είπε χαρακτηριστικά. Είπε πάντως πως «η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, με το ΕΣΡ να έχει αποκλειστικό ρόλο στην αδειοδότηση ως ανεξάρτητη αρχή», ενώ σημείωσε πως «πρότασή μας να έχουμε όσα κανάλια επιτρέπει το φάσμα και η αγορά». Διευκρίνισε ότι «το τίμημα θα καθοριστεί όταν θα δούμε το ενδιαφέρον και άλλα δεδομένα».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η νέα κυβερνητική πρόταση για προσωρινή αδειοδότηση «αντιβαίνει τον πυρήνα της απόφασης περί συνταγματικότητας. Υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει υποστεί πανωλεθρία, βρίσκεται σε αδιέξοδο... Η δήλωση της Όλγα Γεροβασίλη ήταν γεμάτη αυταρχισμό και προπαγάνδα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στη Δικαιοσύνη μεταπολιτευτικά… Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας».

Στον Παυλόπουλο ο Μητσοτάκης 
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο θα βρεθεί στις 12:00 το μεσημέρι, ώστε να ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις