Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Η Β. Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο -Αμπε: Απαράδεκτο, Τραμπ: Στηρίζουμε την Ιαπωνία 100%

Νέο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα την Κυριακή, προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.


Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας έκρινε ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης» της Πιονγκγιάνγκ έναντι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ήταν η πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα μετά από την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 07:55 τοπική ώρα σήμερα (00:55 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας.

«Ο ακριβής τύπος αυτού του βαλλιστικού πυραύλου απομένει να προσδιοριστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας από τη Σεούλ. Αρχικά το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι επρόκειτο για δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων. Ομως, πηγή από τις ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας ανέφερε στο Reuters ότι επρόκειτο για πύραυλο μέσου βεληνεκούς τύπου Ροντόνγκ ή άλλου τύπου.

Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση «περίπου 500 χιλιομέτρων», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο. Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και ότι η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική» αλλά δεν διευκρινίζεται αν θεωρούν ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη.

Το Πεντάγωνο δηλώνει ακόμα ότι οι δυνάμεις του «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να τις αναγνωρίσει, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσινγκτον.

Η αντίδραση Τραμπ και Αμπε




Ο Τραμπ, μετά από τη δοκιμή, διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του.

«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε σε κοινές δηλώσεις του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμπε κατήγγειλε ως «εντελώς απαράδεκτη» την πυραυλική δοκιμή.

Περίμεναν την πρόκληση

Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος.

«Αυτό δεν ήταν έκπληξη για την κυβέρνηση Τραμπ», είπε ακόμη. «Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε στιγμές όπως αυτή», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του θα ζυγίσουν μια σειρά πιθανών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών κυρώσεων, της ανάπτυξης νέων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν, αλλά και την επίσπευση της ανάπτυξης νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις