Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ρουμανία: «Κλέφτες, παραιτηθείτε!», το σύνθημα που κυριάρχησε για 13η μέρα [PHOTOS]

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι αψήφισαν το τσουχτερό κρύο και επέστρεψαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου καλώντας σε παραίτηση την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ότι
επιχερεί να αποδυναμώσει τους νόμους κατά της διαφθοράς.
«Κλέφτες, παραιτηθείτε!», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης χθες βράδυ. Και με το φως απ’ τα κινητά τους τηλέφωνα και χρωματιστά χαρτιά πρόβαλλαν τα χρώματα της σημαίας της Ρουμανίας, μπλε, κίτρινο και κόκκινο.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στην πορεία μετείχαν περίπου 50.000 διαδηλωτές, ενώ άλλοι 20.000 βγήκαν στους δρόμους άλλων μεγαλουπόλεων ζητώντας απ’ την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
«Θέλουμε να δείξουμε την κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση», είπε ο 33χρονος επιχειρηματίας Άντριαν Τοφάν.
Οι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες από την αποπομπή και εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989. Και συνεχίζονται παρά την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Φλόριν Ιορντάχε την περασμένη Πέμπτη
«Μετά απ’ αυτό που προσπάθησαν να κάνουν η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν αρκεί», είπε ο Τοφάν.
«Θέλουμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, Δεν την εμπιστευόμαστε. Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω», συμπλήρωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο γιατρός Μπόγκνταν Μολντόβαν.
Η Ρουμανία εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2007 και τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Μάλιστα έχει συστήσει ειδικό σώμα πάταξης της διαφθοράς, το οποίο με τη συνδρομή ειδικά αποσπασμένου εισαγγελέα, έχει καταφέρει να καταδικάσει αρκετούς υπουργούς και ανώτερος κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας τον περασμένο μήνα τοποθέτησε τη Ρουμανία στην 4η χειρότερη θέση στην Ε.Ε. και στην 57η παγκοσμίως όσον αφορά στη διαφθορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις