Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Στο 30% τα πεινασμένα Ελληνόπουλα στα δημόσια σχολεία!

Με κατεπείγουσα τροπολογία ξεκινούν τα γεύματα σε μαθητές, αλλά χάθηκαν έξι μήνες, με τα φαινόμενα υποσιτισμού τους να
αυξάνονται διαρκώς - Πάνω από 2.000 σχολεία έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε προγράμματα σίτισης

«Οταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι πένονται», είχε πει πριν από 54 χρόνια ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ρήση του αυτή επαληθεύεται για μία ακόμη φορά σήμερα.

Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε το 2016, τα φαινόμενα υποσιτισμού στα δημόσια σχολεία αυξάνονται διαρκώς και τα περιστατικά ζάλης και λιποθυμιών μαθητών πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με τις αναφορές που φτάνουν στο υπουργείο και στις αρμόδιες διευθύνσεις. Την περίοδο που το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη τους στόχους των δανειστών κατά 2 δισ. ευρώ, το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει 25 εκατ. ευρώ για τη σίτιση μαθητών με σχολικά γεύματα που έχει ήδη εξαγγείλει και αρκείται μόνο σε ένα πρόγραμμα σίτισης 10.000 μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα διαθέτοντας 875.000 ευρώ.

Κάθε εβδομάδα δάσκαλοι και καθηγητές -κυρίως από σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών- αναφέρουν περιστατικά με μαθητές τους που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα και έχουν χάσει τη συνήθη ζωντάνια τους επειδή οι συνθήκες διαβίωσης στις οικογένειές τους έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Εχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις μαθητών που είναι οφθαλμοφανές ότι δεν τρέφονται σωστά και προσπαθούν να το κρύψουν για να μην υποστούν συμπεριφορές απομόνωσης από τη μαθητική κοινωνία.


Χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα

Πάνω από 2.000 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε προγράμματα σίτισης, εκπέμποντας μηνύματα αγωνίας και απόγνωσης για μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι ή να φέρουν ένα σάντουιτς ή ένα φρούτο από το σπίτι τους.

Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της θλιβερής κατάστασης, η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη σίτιση 10.000 μαθητών. Τέσσερις υπουργοί κατέθεσαν ήδη τροπολογία στη Βουλή, με την οποία καθιερώνουν λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης διαδικασίες-εξπρές για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με εταιρείες τροφοδοσίας.

Παρά, τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία όμως, το σημαντικότερο είναι η ομολογία της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια σχολεία, με την υπογραφή των τεσσάρων υπουργών.

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην αιτιολογική τους έκθεση, μάλιστα, παραδέχονται ότι η παιδική φτώχεια και η επισιτιστική ανασφάλεια των μαθητών έχει πλέον φτάσει σε ακραία επίπεδα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις