Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Υπό διπλή πίεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Μηνύματα και μασάζ στους βουλευτές που αγωνιούν
Η παράταση της εκκρεμότητας της δεύτερης αξιολόγησης αναβιώνει τα «υπαρξιακά» του ΣΥΡΙΖΑ: κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα αγωνιούν καθώς συνειδητοποιούν ότι νέα επώδυνα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, στα οποία αργά ή γρήγορα θα ζητηθεί η συναίνεσή τους – εφόσον βέβαια το εν εξελίξει «παζάρι» οδηγήσει τελικώς σε συμφωνία. Και όπως δείχνει πλέον και η δημόσια ρητορική, η κυβέρνηση έχει μετατοπιστεί από την αρχική μη αποδοχή τους στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού με χαμηλότερο λογαριασμό και πολιτικό κόστος.
 
Κόμμα και βουλευτές – κυρίως αυτοί, διότι θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία, όποτε αυτή έρθει – τελούν υπό πίεση εκατέρωθεν: από τη μία πλευρά είναι η κοινωνία που δεν αντέχει άλλα μέτρα και της οποίας η δυσφορία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν σημαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, με διψήφιο πια το ποσοστό της ψαλίδας με τη Ν.Δ., και από την άλλη το Μαξίμου και το στενό περί αυτό κυβερνητικό επιτελείο που τους καλεί ν’ αντέξουν και προειδοποιεί να μη σκέφτονται εκλογές και «ηρωικές εξόδους» γιατί αυτές ισοδυναμούν με Grexit και τέταρτο μνημόνιο. Σημειωτέον ότι σε αυτήν την κατεύθυνση παρείχε τη συνδρομή του τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας με την «άκομψη» και μάλλον γραφική τρομοκρατία του «θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα» (με τη δραχμή).
 
Οι παραπάνω αυστηρές προειδοποιήσεις ήρθαν με αφορμή τις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα το Grexit (μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη) αλλά προφανώς στοχεύουν προς πάσα κατεύθυνση.
 
Ανταλλαγή μηνυμάτων
Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή κι ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου ο Αλέξης Τσίπρας:
Επανέλαβε τη θέση κατά του Grexit, καταδικάζοντας ως ακροδεξιό λαϊκισμό τις αντιλήψεις του «οικονομικού εθνικισμού και του απομονωτισμού».
2 Θέλησε να χρυσώσει το χάπι καλώντας το κόμμα να υπερβεί το θέμα της συμφωνίας και να σκεφτεί με όρους επόμενης μέρας και για το κόμμα και για τη χώρα. Χαρακτηριστική η αναφορά πώς «έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου» και «είμαστε πολύ κοντά στο σημείο όπου θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κρίση είναι παρελθόν», κάτι που θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
 
Σε γενικές γραμμές το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας – μαρτυρώντας διάθεση για συμφωνία και όχι εκλογές – είναι ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διανύει μια μεταβατική φάση όπου εκφράζεται ανοιχτά αμφισβήτηση και μένει να φανεί ποιο πρόσημο θα πάρει αυτή. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάλυσή του, είναι ανοιχτή η ευκαιρία για την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων δεδομένης της στροφής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας εν όψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, πολλώ δε μάλλον που «η δυναμική των πραγμάτων δεν είναι πάντα αυτή που φαίνεται στην επιφάνεια» (σ.σ. η δυναμική Λεπέν στη Γαλλία). Όπερ μεθερμηνευόμενο (για μία ακόμη φορά): Βάστα ΣΥΡΙΖΑ… γιατί μπορεί οι συσχετισμοί ν’ αλλάξουν υπέρ μας.
 

Κατόπιν όλων αυτών, και εν είδει έμμεσης ψυχολογικής πίεσης για εκ των προτέρων συναίνεση, επικαλέστηκε τον κομματικό πατριωτισμό της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο κριτήριο των οποίων, είπε, έχει «βαθιά εμπιστοσύνη».
 
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – και δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπήρχε συγκεκριμένο επίδικο στο τραπέζι – οι τόνοι, σε γενικές γραμμές, κρατήθηκαν χαμηλά. Ακόμα κι έτσι πάντως μηνύματα πήγαν κι ήρθαν:
Όσον αφορά τους πρωτοκλασάτους: Χαρακτηριστική ήταν η σιωπή των Σκουρλέτη - Βούτση, οι οποίοι απέφυγαν να μιλήσουν και να στηρίξουν τους χειρισμούς του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου στη διαπραγμάτευση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος «βαρύνεται» με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας που θα έρθει, δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος, «δεν έχει λευκή επιταγή» και πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές, κοινώς αντέκρουσε εσωτερικές γκρίνιες λέγοντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα δεν παρεκκλίνει των κομματικών αποφάσεων.
 
Μπρος - πίσω ο Φίλης
Όσο για τον προερχόμενο από τον «κεντρώο» ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη (όπως και οι Βούτσης - Σκουρλέτης), με τον αέρα του «πρώην» (υπουργού) πλέον άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση (και στον πρωθυπουργό) για τη διαπραγμάτευση (οι προβλέψεις μας δεν επιβεβαιώθηκαν), για τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο (δεν έχει νομιμοποίηση πια) και για τις συμμαχίες (την απουσία ανοίγματος στο ΠΑΣΟΚ).
 
Βέβαια, όσοι θεώρησαν ότι πρόκειται για προτροπή προς τους συντρόφους του σε ανταρσία εν όψει πιθανών ψηφοφοριών στη Βουλή γρήγορα τον είδαν να ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική γραμμή δυο μέρες μετά (με άρθρο του στη νέα εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις»), ενώ κλιμάκωσε μόνο ως προς το σκέλος Καμμένου καταθέτοντας στη Βουλή ερώτηση για τα εξοπλιστικά. 
 
…Και «διόρθωση» για ΠΑΣΟΚ
Να σημειωθεί, επίσης, ότι μία μέρα μετά την Κ.Ε. και τα όσα είπε για τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ («έστω κι αν βρομάει, είναι ο συγγενέστερος σύμμαχός μας», το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια) ο πρώην υπουργός ανασκεύασε με κείμενό του στην ιστοσελίδα της «Αυγής», το οποίο ήταν μια εκδοχή της ομιλίας του με διορθωμένο το σημείο περί ΠΑΣΟΚ: «Όσο και να μας βρωμάει (…) είναι ο συγγενέστερος χώρος παρ’ ότι η συνεργασία μαζί του δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα».
 
Η ομάδα των «53» (με τη φήμη ότι δεν είναι απολύτως ενιαία να αιωρείται) απέφυγε να σηκώσει τους τόνους επικεντρώνοντας σε «περιφερειακά» της διαπραγμάτευσης θέματα, ζωτικά όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, και στρέφοντας, π.χ., τα βέλη προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τους χειρισμούς στο προσφυγικό κ.λπ. Πάντως ένα κομμάτι εξ αυτών εκφράζει ανοιχτά τη θέση ότι οι εκλογές πρέπει να είναι μια επιλογή στο τραπέζι – «η πορεία θα δείξει αν θα βάλουμε, όπως είναι αναγκαίο, φρένο στον πάτο, παίρνοντας τις ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες χωρίς να αποκλείουμε και την εκδοχή της κάλπης, ή αν θα ανακαλύψουμε ότι το βαρέλι διαθέτει κι άλλους πάτους» σημειώνει το μέλος της Π.Γ. Πάνος Λάμπρου («Εποχή», 12.2.2017).
 
Βουλευτές που θεωρούνται ανένταχτοι, όπως ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός, εκφράζουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα καλώντας όμως σε μια συλλογική στάση: «Δεν πρέπει, ψηφίζοντας μέτρα, να τους δώσουμε το μαχαίρι με το οποίο θα μας θυσιάσουν». Κοινώς «να μην τα ψηφίσουμε» (όλοι μαζί) και όχι «δεν ψηφίζω».
 
Εν κατακλείδι: αναβρασμός υπάρχει, το Μαξίμου ανησυχεί (αν και επισήμως σχολιάζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 είναι συμπαγής), το μέλλον θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις