Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Τον είδαν, τον άκουσαν και... γεια σας

Τζίφος η συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ και Σόιμπλε

Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός της συνάντησης του
Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκέλα Μέρκελ, στην οποία είχε επενδύσει τόσο πολλά. Η γραφειοκρατική και παγωμένη ημίωρη συνάντηση, που κινήθηκε από τη γερμανική πλευρά σε πολύ χαμηλούς τόνους, αλλά και η κυνική υποδοχή Σόιμπλε, «συναντώ πολιτικούς που θέλουν να με δουν», όπως τόνισε μέσω του εκπροσώπου του, απέδειξαν πως οι Γερμανοί δεν παίζουν και δεν παίζονται.

Οι συναντήσεις, από τις οποίες τηρήθηκε απόλυτη σιγή για τα αποτελέσματά τους από τη γερμανική πλευρά, έγιναν για λόγους δημοσίων σχέσεων, αλλά οι Γερμανοί αρνήθηκαν να υποδεχτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό - σωτήρα του προβλήματος.

Τον άκουσαν στοχαστικά και τον αποχαιρέτησαν χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Παρότι θα αργήσουμε να μάθουμε τι ακριβώς είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, είναι δεδομένο ότι από την επίσκεψη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν αποκόμισε τίποτα: 
Αντίθετα συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να περιμένει καμία διευκόλυνση από τους άκαμπτους προτεστάντες Γερμανούς. 
Η Γερμανία συνομιλεί μόνο με την επίσημη κυβέρνηση και κατά πάγια τακτική παραπέμπει στους θεσμούς όταν πρόκειται για αποφάσεις, παρότι είναι κοινό μυστικό ότι η ίδια κάνει παιχνίδι μόνη της εντός της Ευρωζώνης.
Στραπατσάρισε το πολιτικό του προφίλ απέναντι σε μερίδα της κοινής γνώμης που αντιλαμβάνεται την επιθετική γερμανική τακτική προς την Ελλάδα.
Συσπείρωσε κόμματα της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν από κοινού με την κυβέρνηση ότι δίδει «γη και ύδωρ» στους δανειστές. 
Άφησε το περιθώριο να κατηγορηθεί ότι έχει κρυφή ατζέντα, την οποία αποκάλυψε στη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό. 




Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλη του την ένταση και έκταση εντός της Ελλάδας, και κυρίως το θέμα της μείωσης των κρατικών δαπανών σε αντιστάθμισμα της μείωσης των φόρων, ρωτήθηκε από τη Μέρκελ από πού αντλεί  την αισιοδοξία του ότι μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιό του, από τη στιγμή που δεν εφάρμοσε ο ίδιος το σχέδιο αναδιάρθρωσης του μνημονίου.

Πληροφορίες επιμένουν ότι η αμήχανη απάντηση του Μητσοτάκη είναι ότι δεν ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση επί κυβέρνησης Σαμαρά γιατί κυριαρχούσαν οι λαϊκιστικές φωνές στη χώρα.  Κι αν η Μέρκελ ήταν πιο ευγενής και υποστηρικτική αντιμετωπίζοντας τον Μητσοτάκη ως σύμμαχό της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Σόιμπλε δεν γνωρίζει από κομματικές αβρότητες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο διάστημα της 75λεπτης συνάντησής του με τον αρχηγό της Ν.Δ. περισσότερο άκουγε παρά μιλούσε και στο τέλος έκλεισε με τη μόνιμη επωδό ότι η Αθήνα οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και να κινείται στο πλαίσιο των συμφωνιών. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι παρότι ο Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τα έτη που ακολουθούν την ολοκλήρωση του προγράμματος, δεν κατόρθωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσπάσει ούτε νεύμα πέρα από τη βασική θέση ότι το Βερολίνο δεν το συζητά. Επίσης μάλλον με απορία φαίνεται να υποδέχτηκαν οι Γερμανοί την πρεμούρα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αρνούμενοι όμως να σχολιάσουν, γεγονός που θα έμοιαζε με απρεπή ανάμιξη στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. 

Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατόρθωσε να εκμαιεύσει κάποιο σχόλιο από Μέρκελ και Σόιμπλε για την κριτική που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας για την τακτική και τη ρητορική τους. Αν και όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι τέτοια η ένταση της επιθετικότητας της Ν.Δ. κατά του πρωθυπουργού, που αν υπήρχε κάποια έστω και υποτυπώδη αφορμή, σίγουρα θα την είχαν αφήσει να διαρρεύσει. 

Η βασική δικαιολογία για την αναγκαιότητα να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές  είναι ότι επτά χρόνια μετά την επέλαση των μνημονίων έχει ηττηθεί ο λαϊκισμός στη χώρα και οι πολίτες είναι πιο έτοιμοι να ακούσουν για σοβαρές μεταρρυθμίσεις, που μόνο ο ίδιος πιστεύει και μπορεί να τρέξει. 

Το ίδιο απάντησε και σε «φίλους» του επιχειρηματίες όταν τον ρώτησαν από πού αντλεί την αισιοδοξία του, ότι μπορεί να πετύχει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων  όταν, κατά αυτούς, όλα τα προγράμματα απέτυχαν ή έμειναν στη μέση. Η εύκολη απάντηση Μητσοτάκη ήταν ότι έχει την ομάδα για να πετύχει και πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μεταρρυθμίσεις.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι οι ασαφείς τοποθετήσεις περί προγράμματος μεταρρυθμίσεων προκάλεσαν εντάσεις και στο εσωτερικό της χώρας. 
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει στον ελληνικό λαό ποιο είναι το σχέδιο που ανέλυσε στη γερμανική πολιτική ηγεσία. Η θέση αυτή προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στη Ν.Δ., που απάντησε μάλλον αμήχανα θυμίζοντας την πρόσφατη κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά υπήρξε υπουργός. Ωστόσο η ελεγχόμενη ένταση της απάντησης είναι φανερό ότι επιβλήθηκε από την ανάγκη όχι μόνο να μην υπάρξει ρήξη στις σχέσεις των δύο κομμάτων, αλλά και για να μην δυσαρεστηθούν κεντρογενείς ψηφοφόροι που παρακολουθούν με «προσοχή και συμπάθεια», όπως λένε στη Ν.Δ., τις κινήσεις Μητσοτάκη και είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι του κόμματος. 

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσπαθεί να καρπωθεί πολιτικά οφέλη ανοίγοντας διμέτωπο αγώνα δεξιά και αριστερά της, προκειμένου να περιχαρακώσει τον ζωτικό της χώρο, αλλά δεν έχουν λόγο να πέσουν στην παγίδα αυτή. 
Πάντως ο αντιπολιτευτικός οίστρος του Μητσοτάκη φαίνεται να δημιουργεί και άλλα ζητήματα, αφού η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει εθνικά χαρακτηριστικά στη διαπραγμάτευση που κάνει με τους δανειστές γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση και να αποδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει την κομματική της υπεροχή πάνω από την εθνική γραμμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολόγησε την παρουσία των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου με ένα στόμα και μια φωνή ζήτησαν εδώ και τώρα εκλογές. Απαντώντας η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για  πολιτικό εξευτελισμό και  χυδαιότητα της Ν.Δ., που ξεπέρασε κάθε όριο. «Έφτασαν στο σημείο να εκλιπαρούν τους Ευρωπαίους να ρίξουν την κυβέρνηση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση. 

Οι σκληρές αιχμές για τη στάση της Ν.Δ. στα υπερεθνικά φόρα και γενικά στο εξωτερικό, που ακολούθησε αντίστοιχη για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο, απαντήθηκε το ίδιο σκληρά από τη Ν.Δ., που επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογείται για τα δεινά που συσσώρευσε έχει το θράσος να καταγγέλλει άλλους. «Είναι οι ίδιοι που έλεγαν πως εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση “καήκαμε” και οι ίδιοι που καθυστερώντας τροφοδοτούν υπερβολικές αξιώσεις των δανειστών», λένε στην ανακοίνωση. 

Το επιχείρημα αυτό, ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ευθύνεται για τα σκληρά μέτρα των δανειστών, αποτελεί και μια απόπειρα της Ν.Δ. να κρυφτεί πίσω από τη σημερινή κυβέρνηση, αν παραλάβει κυβερνητικές ευθύνες στο μέλλον και χρειαστεί να υλοποιήσει σκληρά μέτρα. Τον λαϊκισμό πολλοί οικτίρανε, αλλά τη λαϊκιστική φόρμουλα της «καμένης γης» όλα τα κόμματα εξουσίας την υιοθέτησαν… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις