Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Το τρελό σχέδιο Ερντογάν να καταλάβει τη Ράκα ένωσε Κούρδους και Δαμασκό να τον πολεμήσουν

Την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα σταματήσει την προέλασή του στη βόρεια Συρία στην πόλη Αλ Μπαμπ (εάν την καταλάβει).
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στόχος των δυνάμεών του είναι εκκαθάριση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, που σημαίνει ότι επιθυμεί να καταλάβει και την πόλη Ράκα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Την περικύκλωση της Ράκα έχουν αναλάβει οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό, οι οποίες το Σάββατο έφτασαν μόλις στα 4 χλμ βορειοανατολικά της Ράκα.
Ο Ερντογάν για να πάει στη Ράκα, όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη που ακολουθεί, έχει δύο δρόμους.
Ο ένας είναι να κινηθεί από τα δυτικά της, δηλαδή μετά την Αλ Μπαμπ (εάν την καταλάβει) και πρέπει να διανύσει 210 χιλιόμετρα μέσα στην έρημο πολεμώντας.
Εάν σκεφθεί κανείς ότι η Αλ Μπαμπ απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και για να φτάσει εκεί ο Ερντογάν χρειάστηκε 5 μήνες, για να φτάσει στη Ράκα (με αυτούς τους ρυθμούς) από την Αλ Μπαμπ θέλει τρία χρόνια.
Ο δεύτερος δρόμος, ο πιο σύντομος, είναι να εισβάλει στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία, από το συνοριακό πέρασμα της Τελ Αμπιάντ και να κινηθεί ευθεία κάτω. Εκεί όμως έχει να αντιμετωπίσει τους 50.000 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που έχουν διακηρύξει ότι θα τον πολεμήσουν.
Πέρα όμως από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο Ερντογάν πρέπει να συνυπολογίσει ότι αυτές υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ και τους Ρώσους. Τι θα κάνει ο Ερντογάν; Πόλεμο με όλο τον κόσμο;
Το τρελό σχέδιο Ερντογάν να καταλάβει τη Ράκα ένωσε Κούρδους και Δαμασκό να τον πολεμήσουν - Εικόνα0Οι δύο δρόμοι του Ερντογάν: Ή θα κινηθεί προς τη Ράκα από τα δυτικά (210 χιλιόμετρα) ή θα εισβάλει στο συριακό Κουρδιστάν (90 χιλιόμετρα). Με κίτρινο χρώμα στον χάρτη είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι, με κόκκινο η κυβέρνηση, με σκούρο πράσινο η τουρκική εισβολή (επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη) και με πράσινο ανοιχτό τα εδάφη που ελέγχει η Αλ Κάιντα μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό στην επαρχία της Ιντλίμπ. Συμμαχία Κούρδων – Δαμασκού ενάντια στον Ερντογάν
Οι Κούρδοι της Συρίας και η συριακή κυβέρνηση συμφώνησαν το Σάββατο υπό τη μεσολάβηση των Ρώσων να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν την προέλαση των Τούρκων στη Συρία.


Το κουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα PYD της Συρίας, που κυβερνά τα εδάφη των Κούρδων στη βόρεια Συρία, απέστειλε αντιπροσωπεία το Σάββατο στη ρωσική βάση στη Λαοδίκεια (Λαττάκεια) όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Δαμασκού.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι Κούρδοι να υψώσουν τη σημαία της Συρίας (της Δαμασκού) στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους και να αντιμετωπίσουν από κοινού την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία που βρίσκεται σε εξέλιξη ως επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Η είδηση επιβεβαιώνεται και από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Κυβερνητικοί και Κούρδοι είναι πεπεισμένοι ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν τόσο στις κουρδικές όσο και στις κυβερνητικές δυνάμεις εάν πάρουν την Αλ Μπαμπ από το Ισλαμικό Κράτος.
Αυτό θα γίνει με πρόσχημα από την πλευρά του Ερντογάν ότι θέλει να απελευθερώσει τη Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος και ότι οι Κούρδοι θεωρούνται από τον ίδιο εξίσου τρομοκράτες με τους τζιχαντιστές.
Η συμφωνία μεταξύ Κούρδων και κυβέρνησης, εάν «κρατηθεί» και δεν «χαλάσει», είναι τεράστιας σημασίας.
Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που αριθμούν κοντά στους 50.000 άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ. Οι SDF είναι μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών.
Συμμαχώντας με τον στρατό της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, δημιουργούν το απόλυτο μέτωπο ενάντια στον Ερντογάν και τους φιλότουρκους μισθοφόρους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι τώρα ήθελαν και τον σκύλο χορτάτο (Ερντογάν) και την πίτα ολόκληρη (Κούρδους).
Κάποια στιγμή πρέπει οι Αμερικανοί σοβαρά να αποφασίσουν με ποιους θα μείνουν και ποιους θα αφήσουν.
Δεν μπορούν να αποκαλούν τους Κούρδους «αξιόπιστους συμμάχους» και την ίδια ώρα να θεωρούν σύμμαχο και τον Ερντογάν που αποκαλεί τους ίδιους Κούρδους «τρομοκράτες».
Η Ρωσία «έχτισε» τη συμμαχία Κούρδων-Συριακής Κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία
Η Ρωσία μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντιπροσώπων των Κούρδων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvesiya.
Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της Συρίας για χάρη μιας ενωμένης Συρίας, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Θεωρούμε ότι αυτός ο ενδοσυριακός διάλογος είναι ωφέλιμος», είπε ο Λαβρόφ.
Σημείωσε ακόμα ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα και έχουν λόγους να συνεργαστούν.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι εξελίξεις αντιτίθενται στους νεο-οθωμανικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία φαίνεται κλιμακωτά να μπαίνει ξανά στο περιθώριο που βρισκόταν πριν την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Ρωσία το καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Οποιαδήποτε απόπειρα του Ερντογάν να κινηθεί προς τη Ράκα ίσως να σημάνει μεγάλη συμφορά για την Τουρκία.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις