Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ραγδαία κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την αποπομπή Μ.Φλιν – Νέο υπερόπλο έθεσε σε ετοιμότητα η Μόσχα

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, η Ρωσία ανέπτυξε πύραυλο τύπου cruise παραβιάζοντας έτσι την διμερή συμφωνία Intermediate-Range Nuclear
Forces Treaty (INF) του 1987, η οποία περιλαμβάνει την καταστροφή και απαγόρευση της ανάπτυξης νέων πυραύλων τύπου cruise καθώς και βαλλιστικών πυραύλων μέσης και μικρής εμβέλειας ( βεληνεκές 500 ως 5.500 χιλιομέτρων) που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
H είδηση αυτή έρχεται αμέσως μετά την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, απόρροια των αποκαλύψεων για τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όλα αυτά συνέβησαν πριν την ορκωμοσία του Ν. Τραμπ.
Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε επίσης την καταγγελία  της συμφωνίας  New Start του 2010, που περιορίζει την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. O Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη συμφωνία ως ένα «κακό ντιλ για τη χώρα του» και μάλιστα προέτρεψε τις ΗΠΑ να «ενισχύσουν και να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες».
Οι ΗΠΑ κατέληξαν το 2014 ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς, προχωρώντας σε δοκιμή ενός πειραματικού νέου πυραύλου Κρουζ.
Ο πύραυλος αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ με την κωδική ονομασία SSC – X – 8 σύμφωνα με τους Times. Ωστόσο αργότερα το γράμμα X παραλήφθηκε από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο πύραυλος δεν είναι πλέον σε φάση δοκιμής, αλλά ότι «ανεπίσημα» έχει καταστεί επιχειρησιακός.
Από τότε η Ρωσία, προχώρησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύσσοντας μάλιστα και ένα τάγμα τέτοιων πυραύλων τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με τους Times, οι οποίοι επικαλέστηκαν ανώνυμες στρατιωτικές πηγές .

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα δεύτερο τάγμα παραμένει στο πεδίο βολής Kapustin Yar, στην Νοτιοανατολική Ρωσία.
H ανάπτυξη του SSC-8 αποτελεί κίνδυνο για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που έχουν σταθμεύσει στην Ευρώπη.
Επιπλέον η ανάπτυξη του πυραύλου εκθέτει την κυβέρνηση Τραμπ η οποία δέχθηκε πυρά για την προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεών της με την Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις