Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τραμπ προειδοποίησε τον Πρόεδρο του Ιράν: «Καλά θα κάνεις να προσέχεις τι λες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε αυστηρά την Παρασκευή τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, «να προσέχει» όταν μιλάει, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα
στις δύο χώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο ο μεγιστάνας των ακινήτων.
«Καλά θα έκανε να προσέχει», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος του εν πτήσει προς τη Φλόριντα, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Ροχανί μερικές ώρες νωρίτερα.
«Στον ιρανικό λαό πρέπει να μιλούν με σεβασμό. Όποιον χρησιμοποιεί τη γλώσσα των απειλών, ο ιρανικός λαός θα τον κάνει να το μετανιώσει», υπογράμμισε ο Ροχανί κατά την ομιλία του για την 38η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων συγκεντρωμένων στην Τεχεράνη.
Μετά την ορκωμοσία του Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου, οι τόνοι δεν σταματούν να ανεβαίνουν μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους λίγο μετά την ισλαμική επανάσταση και την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε εκ νέου τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και η κυβέρνησή του επέβαλε πρόσφατα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με αφορμή μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πολλά μέλη του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης στάσης έναντι της Τεχεράνης, αλλά δεν φθάνουν στο σημείο το να προτείνουν την ακύρωση της συμφωνίας του 2015, με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Τι είπε ο Ροχανί και εξοργίστηκε ο Τραμπ
Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί είχαν πλημμυρίσει την Παρασκευή την κεντρική πλατεία Αζαντί (ελευθερία) της Τεχεράνης για να γιορτάσουν την 38η επέτειο της Ιρανικής Επανάστασης του 1979.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απευθύνθηκε με σκληρή γλώσσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στους Ιρανούς.
«Στις ΗΠΑ, κάποιοι ανήλθαν για πρώτη φορά στην εξουσία.
»Όποιος απειλεί την κυβέρνησή μας και τις ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να μάθει ότι ο λαός μας είναι ενωμένος, σε εγρήγορση και θα αντισταθεί στους εχθρούς μέχρι τέλους.
»Κάποιες προσωπικότητες χωρίς εμπειρία τόσο στην περιοχή όσο και στην Αμερική απειλούν το Ιράν.
»Πρέπει να απευθύνονται στον ιρανικό λαό με σεβασμό.

»Ο ιρανικός λαός θα κάνει να μετανιώσει όποιον χρησιμοποιεί τη γλώσσα των απειλών.
»Θα αντιμετωπίσουμε σθεναρά οποιαδήποτε φιλοπολεμική πολιτική».
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις