Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Συνελήφθη ο “εγκέφαλος” του μακελειού στο Ρέινα

Ποιος «ενορχήστρωσε» την επίθεση στο κλαμπ Ρέινα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τι ομολόγησε ο δράστης της. 


Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο τουρκικής καταγωγής Γάλλος πολίτης σχεδιαστής της πολύνεκρης επίθεσης στο κλαμπ Ρέινα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο Γάλλος με τα αρχικά του ονόματός του A.S. συνελήφθη πριν από δύο μέρες και θεωρείται ο ενορχηστρωτής της επίθεσης, καθώς είχε νοικιάσει στο όνομά του το σπίτι όπου διέμενε ο μακελάρης του Ρέινα και τον βοήθησε με υλικό κλπ. να πραγματοποιήσει το μακελειό. Ο A.S. είχε φτάσει στην Τουρκία από τη Γαλλία το 2009 και έπειτα από την επίθεση στο Ρέινα ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε μετά από 25 μέρες ανακρίσεων η κατάθεση του μακελάρη Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, ο οποίος φέρεται να τα έχει ομολογήσει όλα με κάθε λεπτομέρεια. Δηλώνει ωστόσο «αμετανόητος» και ζητά να του επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.
Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε λάβει την εντολή να κάνει την επίθεση, το όπλο και τα αναγκαία χρήματα από έναν άλλο τρομοκράτη με κωδικό όνομα «Αμπού Τζιχάντ», δήθεν αρχηγό του ISIS στη Συρία.


Ο 34χρονος Μασαρίποφ που είναι μέλος του ISIS, αφηγήθηκε με λεπτομέρειες το πώς ήρθε στην Τουρκία. Είχε εκπαιδευτεί από την οργάνωση Τζιχάντ Τζαμαάτ, που είναι παρακλάδι των Ταλιμπάν, και τον Ιανουάριο του 2016 είχε κάνει είσοδο στην Τουρκία από το Βαν μαζί με τη σύζυγό του και αργότερα είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη για να μεταβεί στη Συρία.




Τουρκία - σύλληψη - μακελάρης - Ρέινα
Αφού ομολόγησε μία-μία τις επαφές που είχε με ηγετικά στελέχη του ISIS στη Συρία, είπε ότι μία εβδομάδα πριν από την επίθεση ο Αμπού Τζιχάντ του εξήγησε το σχέδιο της επίθεσης που θα έκανε και αργότερα ένας μασκοφόρος του έφερε στο σπίτι ένα καλάσνικοφ, 6 γεμιστήρες και 3 βόμβες.
Ο Μασαρίποφ δήλωσε ότι πρώτα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ, αλλά δεν το επιχείρησε λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας.
Τουρκία - σύλληψη - μακελάρης - Ρέινα
Ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ περιέγραψε και τον τρόπο με τον οποίο διέφυγε:
«Άφησα τα πράγματά μου και το όπλο μέσα και βγήκα έξω μπουσουλώντας προσποιούμενος ότι είμαι θύμα. Δύο άτομα που περίμεναν στην πόρτα με πέρασαν για τραυματία και με έβγαλαν έξω. Έφτασα στο Ζεϊτίνμπουρνού αλλάζοντας τρία ταξί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις