Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Εσκεμμένη πρόκληση κρίσης από Τουρκία: Έξω φρενών ο Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη

Του Κώστα Βενιζέλου
Αφορμή για να προκαλέσει κρίση στη διαδικασία και να αποπροσανατολίσει από την ουσία του Κυπριακού επιχειρεί η τουρκική πλευρά με τις αντιδράσεις της για την
πρόσφατη απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα.
Διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα σε σχέση με την απόφαση του κοινοβουλίου, η τ/κ πλευρά ως πρώτο βήμα ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών ενώ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν για να μην υπογράψει την απόφαση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παράλληλα έχει προαγγελθεί πως το θέμα αυτό θα τεθεί στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο τελευταίος ήταν χθες έξω φρενών τόσο με τον τρόπο που αντέδρασε ο Ακιντζί αλλά και με διατυπώσεις που επιστράτευσε. Ως αποτέλεσμα αυτών, προχώρησε στην έκδοση δικής του γραπτής δήλωσης ενώ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, μετά που συζητήθηκε το ζήτημα αυτό. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη πως «χρειαζόμαστε αφορμές είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει μια αφορμή για να δημιουργήσει προβλήματα».
Σημειώνεται, πάντως, με βάση και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης στο Εθνικό Συμβούλιο, οι αναφορές στα σχολεία σε γεγονότα και επετείους είναι 15 και σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Μαρί, την γενοκτονία των Αρμενίων, η Διεθνής Ημέρα του ΟΗΕ, η Ημέρα της Ευρώπης, Διεθνής ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μικρασιατική καταστροφή κ.α.
Χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι της κρίσης σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, αναφέροντας ότι «η απόφαση της ε/κ βουλής να εορτάζεται στα σχολεία το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Κατηγορηματικά εκφράζω την αντίθεσή μου και καταδικάζω την απόφαση αυτή». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι να εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεση του στην απόφαση αυτή και το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ως τα κόμματα που εκφράζουν τη στήριξη τους για ομόσπονδη λύση του Κυπριακού, μαζί να προβούν στις προσπάθειες που χρειάζεται για να ακυρωθεί η απόφαση».




Στη συνέχεια ο Ακιντζί, συναντήθηκε με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ στην οποία έθεσε το θέμα (επικοινώνησε μετά τηλεφωνικά και με τον Άιντα). Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση του ρατσιστικού και φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ.»
Ο ΔΗΣΥ, με τη στάση αποχής που τήρησε και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θεωρείται ότι έχει ψηφίσει την πρόταση, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης. Ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη καταδικάσει την απόφαση και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επί του θέματος, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί σε ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής και ενώ πέρασαν δύο ημέρες δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όπως υποστήριξε.
Στο μεταξύ, χθεσινή συνεδρίαση της ψευδοβουλής συζήτησε το θέμα και «ψήφισε» ομόφωνα διακήρυξη ενώ ζήτησε την άμεση λήψη πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη στα οποία – όπως ανακοίνωσε – θα προβεί και σε καταγγελία. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, στη διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η φιλοσοφία της ένωσης ήταν εναντίον της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων σε ένα νησί με δύο κοινότητες, και ότι η τ/κ πλευρά παρά τα όσα έχει ζήσει εντούτοις πάντα είχε επιδείξει τη θέληση για λύση του Κυπριακού και αυτό διαφάνηκε στο δημοψήφισμα του 2004 αφού ήταν η πλευρά που το αποδέχτηκε ενώ η ε/κ το απέρριψε.
Διακόπτουν σχέσεις τουρκοκυπριακά κόμματα
Το τουρκοκυπριακό Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα τις εγγυήσεις και την ασφάλεια που διοργάνωσε χθες το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο ΓΓ του κόμματος, Μουράτ Κανατλί, είπε ακόμα ότι κατά τη συζήτηση θα παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα έρευνας από την “Πρωτοβουλία για το διάλογο για την ασφάλεια” του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης (Seed) «αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πλέον έγκυρα».
Ανέφερε ακόμα ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος είναι ένα αντιφασιστικό κόμμα και “δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποτέ συνεργασία ούτε και ανοχή στο φασιστικό και νεοναζιστικό ΕΛΑΜ”, κατά την έκφρασή του. Το τουρκοκυπριακό Κόμμα Ενωμένης Κύπρου, (BKP) δια στόματος του Προέδρου του Ιζέτ Τζτζάν καταδίκασε την απόφαση της Βουλής για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.
Στην ανακοίνωση ο κ. Ιζτζάν αναφέρει “βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο και καταδικάζουμε τη στήριξη φανατικών πολιτικών, όπως των πολιτικών του φασιστικού ΕΛΑΜ από όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα, εκτός του ΑΚΕΛ”.
Εσείς υμνείτε την εισβολή και κατοχή
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του σημείωσε πως «ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Συνέχισε λέγοντας πως «αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια  γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;» Κατέληξε λέγοντας πως έχει την έντονη πεποίθηση πως «εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων» .
Το Εθνικό Συμβούλιο από την πλευρά του ανέφερε πως  «καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της  πολιτικής της Ένωσης. Τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση.  Το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».
Παρέμβαση Άιντα στον Πρόεδρο ζήτησε ο Ακιντζί – Να αδράξετε την ευκαιρία τώρα διαμηνύει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ
Την παρέμβαση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα ζήτησε ο κατοχικός ηγέτης για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο κατοχικός ηγέτης, είχε για το σκοπό αυτό τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην υπογράψει την απόφαση της Βουλής (για το ενωτικό δημοψήφισμα).
Όπως μεταδίδει το τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” επικαλούμενο πηγή του παράνομου “προεδρικού”,  ο κ. Ακιντζί ανέφερε στον κ. Άιντα ότι η απόφαση για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του δημοψηφίσματος για την “Ένωσις”, είναι αντίθετη με την προσπάθεια συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Πρόσθεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έσπεν Μπαρθ ‘Άιντα, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η “Ένωσις” που προκάλεσε πολύ πόνο στην Κύπρο, ακόμη κι αυτή την εποχή θα επεξηγείται στους Ε/κ νέους να είναι κάτι ιερό και ζήτησε από τον Ειδικό Σύμβουλο να αναλάβει πρωτοβουλία και να ενεργήσει ώστε αυτή η απόφαση της “ε/κ βουλής” – όπως αναφέρεται – να μην υπογραφεί από τον κ. Αναστασιάδη.
Δεν μπορεί, βέβαια, να θεωρηθεί τυχαία η δήλωση Άιντα, που φθάνει αύριο στο νησί, στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κάλεσε τα μέρη να αδράξουν την ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί για την ειρήνη, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να περάσουν πολλά χρόνια πριν παρουσιαστεί ξανά. Όπως σημειώνει το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τους τελευταίους μήνες, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι διαπραγματεύονται προσπαθώντας να δώσουν ένα τέλος στη διένεξη η οποία κρατάει δεκαετίες και ζήτησαν από τον ΟΗΕ να συμβάλει στην προετοιμασία μιας νέας συνόδου στις αρχές Μαρτίου.




«Βρισκόμαστε στην τελική φάση. Είτε θα καταλήξουμε σε μια λύση ή θα περάσει πάρα πολύς καιρός πριν να βρούμε άλλη μια ευκαιρία», τόνισε ο Έσπεν Μπαρτ Άιντα, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς .«Είναι απολύτως πιθανό αυτό να μπορέσει να γίνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι επικίνδυνο να ειπωθεί μια ημερομηνία, αλλά (σ.σ. είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης) αυτή την άνοιξη», ανέφερε ο Έιντε στο περιθώριο μιας συνόδου για την άμυνα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας. «Είναι εφικτό να γίνει, αλλά απαιτείται βούληση κι από τις δύο πλευρές στην Κύπρο και στις γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις