Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ντάϊσενμπλουμ ψάχνει λύση για την “ελληνική εκκρεμότητα”

Εκτακτη πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των πλευρών και συμφωνία έως την Παρασκευή, αναλαμβάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ρίχνει στο τραπέζι το τελευταίο του «χαρτί», αποφασίζοντας την ύστατη ώρα της διαπραγμάτευσης να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του προσφέρει η θέση που κατέχει ως επικεφαλής του Eurogroup και να αναζητήσει κλείσιμο της Ελληνικής εκκρεμότητας, πριν ανάψει η… φλόγα των εκλογών σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ολλανδία, τη χώρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των Θεσμών,  την Αθήνα και το Βερολίνο, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία πρωτοβουλίας για συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει –με εκατέρωθεν υποχωρήσεις- η διαπραγμάτευση , πριν η αξιολόγηση αποτελέσει προεκλογικό επιχείρημα και αντικείμενο της προεκλογικής αντιπράθεσεης στις ευρωπαϊκές χώρες που βαδίζουν προς εκλογές.
Οι πληροφορίες αυτές έχουν διαβιβαστεί στην Αθήνα, η οποία ωστόσο αποφεύγει την οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση καθώς έχει στραμμένο το βλέμμα της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την κρίσιμη συνεδρίαση απόψε το βράδυ στο ΔΝΤ, μήπως και προκύψει φως για την βούληση του Ταμείου σε σχέση με τη συμμετοχή  του στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Το "μεγάλο παζάρι"
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένος να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τις επιπτώσεις της στο στοίχημα της ανάπτυξης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο συνολικά το πρόγραμμα. Με βάση αυτή την επιδίωξη δεν θα παίξει παιχνίδια με κάλπες και πρόωρες εκλογές καθώς κάτι τέτοιο επί της ουσίας δεν δίνει διέξοδο στο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα απελευθέρωσης της Οικονομίας, αντίθετα τη βάζει σε κίνδυνο. Γι αυτό και στις αλεπάλληλες συσκέψεις με το Οικονομικό επιτελείο αναζητά τη φόρμουλα εκείνη του συμβιβασμού που θα δίνει όμως και αντίστοιχο όφελος για την ελληνική πλευρά.


Όπως όλα δείχνουν, εφ´ όσον «κλειδώσει» η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο Ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα συζητά τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 7.000 ευρώ, και ενδεχομένως τη νομοθέτηση για το 2019, εξειδικευμένων μέτρων στο πλαίσιο του ενισχυμένου «δημοσιονομικού κόφτη» υπό την αίρεση ότι δεν θα κατορθώνει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τρία χρόνια ή της τάξης του 3% για πέντε χρόνια. Την ίδια ώρα όμως, αυτό θα προχωρήσει μόνο αν είναι μέρος μιας λύσης «πακέτο» με την μεσοπρόθεσμη παρέμβαση στο χρέος, τη συγκεκριμενοποίηση θεμάτων όπως οι ευλλογικές συμβάσεις. Ωφέλη που θα μπορούσαν  λειτουργήσουν ως «αντίβαρα» τόσο στην οικονομική εξέλιξη, όσο και στην πολιτική διαχείριση των σποτελεσμάτων των συμβιβαστικών επιλογών.
Ολα αυτά, με δεδομένη την συμμετοχη -και με χρηματοδότηση- του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Αν αυτή μείνει ανοιχτή, τότε ανοίγουν άλλα σενάρια, με χρονική επέκταση ή και «σαλαμοποίηση» ενδεχομένως των απαιτήσεων.
Κεντρική Επιτροπή, ενημέρωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
Με δεδομένη την αγωνία των βουλευτών οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι για το τι πρόκειται να κληθούν να στηρίξουν στη Βουλή, ελήφθη η απόφαση να συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο (μετά απο μήνες) η Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει λεπτομερώς για το πλαίσιο και την πορεία της διαπραγμάτευσης ως προς την αξιολόγηση, αλλά και με ποιά στόχευση θα προχωρήσει ενδεχομένως σε ένα νέο συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις