Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

“Ψυχραιμία στα Εθνικά Θέματα” ζητά το Ποτάμι

Στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση
των σπουδαστών της Σχολής Εθνικής Άμυνας, για τα εθνικά θέματα.

Ο Βουλευτής του Ποταμιού υποστήριξε πως η χώρα μας ως παραμεθόριος χώρα της Ε.Ε. και με γνωστά προβλήματα κακής γειτονίας, που λίγες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν, καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, από το οποίο απουσιάζουν πολλές από τις σταθερές του παρελθόντος, καθώς η αβεβαιότητα, η επισφάλεια και ο ανορθολογισμός χαρακτηρίζουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.

Σχετικά με την ένταση που επικρατεί στις ελληνο – τουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ο Βουλευτής Ηρακλείου τόνισε, πως είναι απαραίτητο να γίνει κοινή πεποίθηση ότι η αποφασιστικότητά μας πρέπει να διακρίνεται από ψυχραιμία, σύνεση, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, αφού κάθε απάντησή μας στο γήπεδό τους, δηλαδή της πρόκλησης επικοινωνιακού χαρακτήρα εντυπώσεων θα είναι σε όφελος της Τουρκίας.

«Τον Ερντογάν τον συμφέρει να εξωτερικεύσει την κρίση, γιατί παρά την φαινομενική παντοδυναμία του, μετά το πραξικόπημα του Ιουνίου, αλλά και τις απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις, η οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικής αστάθειας. Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των εθνικών της επιδιώξεων, δεδομένων των μη θετικών για αυτήν εξελίξεων στο κουρδικό, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να πιέσει προς τα δυτικά, για όσες απώλειες διαβλέπει πως θα έχει από τα ανατολικά της. Έτσι επιζητά με κάθε τρόπο την κλιμάκωση της έντασης.» είπε χαρακτηριστικά.



Ο Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε, πως η Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει τα εθνικά της θέματα,  πρέπει να αξιοποιήσει τη θέση της στους υπερεθνικούς οργανισμούς, δηλαδή  στην Ε.Ε., αλλά και στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας σταθερά πως η συμμετοχή της, δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, ενώ παράλληλα πρέπει να προχωρήσει προς μια ουσιαστική και ρεαλιστική αναδιάρθρωση της δομής και οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. 

«Χωρίς ισχυρές, εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύσκολο οποιαδήποτε χώρα να ασκήσει επιτυχημένη εξωτερική πολιτική και να υποστηρίξει τα εθνικά της συμφέροντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες ασφάλειας για την ευημερία του λαού της.»

Επιπλέον επανέφερε την πρόταση του Ποταμιού για την ανάγκη  δημιουργίας ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επικουρεί την εκάστοτε Κυβέρνηση στα πολύ δύσκολα και κρίσιμα ζητήματα χάραξης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Κλείνοντας, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η αυταπάτη της επιστροφής στην «ασφάλεια» του έθνους – κράτους ή να αφεθούμε στα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι, για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», που δεν είναι παρά ο ευφημισμός μιας κατακερματισμένης Ευρώπης, με αμελητέο βάρος και κύρος σε πλανητικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις