Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρώσοι αρχίζουν να αμφιβάλλουν

Σε λιγότερο από ένα μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να αμφισβητήσει τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τη Γερμανία.

Δεν δίστασε ακόμη και να τα βάλει με τους ιστορικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τον Αυστραλό πρωθυπουργό, όταν του έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα μετά από μια συνομιλία που αντί να διαρκέσει μια ώρα διήρκησε μετά βίας μισή...
Με εκρήξεις, θυμούς και άπειρα tweets, ο Τραμπ ξεκίνησε μόνος του έναν πόλεμο εναντίον του Μεξικού, που είναι ο πρώτος εμπορικός του εταίρος αλλά και εναντίον της Κίνας και του Ιράν. Τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Nawaz Sharif, για πρώτη φορά, λέγοντάς του ότι είναι «ένας φανταστικός τύπος», ότι ηγείται «μιας υπέροχης χώρας, με ανθρώπους σούπερ», αφήνοντας ακόμη και τον ίδιο με το στόμα ανοιχτό. Και το τηλεφώνημα έγινε λίγες ώρες πριν υπογράψει το διάταγμα που απαγόρευε σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών να μπαίνουν στις ΗΠΑ.
Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ο πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο κατόθρωσε να ενσαρκώσει, όσο κανείς, το διπλωματικό χάος. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις παρορμητικές εξάρσεις του. Κανείς, εκτός από έναν: τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα, επί μακρόν, και είχαν, όπως δήλωσε ο Τραμπ, «μια θερμή και εποικοδομητική συζήτηση».
Εγκώμια και θαυμασμός που δεν κρύβονται... Τίποτα δεν είναι αρκετό για τον Τραμπ για να χαϊδέψει την ρωσική αρκούδα, ακόμη κι αν αυτό προκαλεί οργή στο ίδιο του το κόμμα. «Νομίζετε ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;» απάντησε ο Τραμπ σε έναν δημοσιογράφο του Fox News που τον ρώτησε για ενδεχόμενα εγκλήματα του Ρώσου προέδρου. Απίστευτο.
Αυτό το αμερικανο-ρωσικό ειδύλλιο, το οποίο οι Αμερικανοί αποκαλούν «bromance», (brother’s romance, έρωτας μεταξύ φίλων) μεταξύ του νέου ισχυρού άντρα της Ουάσινγκτον και του Ρώσου προέδρου μπορεί να διαρκέσει; Δεν είναι σίγουρο. Καθημερινά πλέον στην Ουάσινγκτον διογκώνονται οι φήμες ότι ο Τραμπ πάσχει από νοητικά προβλήματα. Αλλά και το Κρεμλίνο ανησυχεί για τον ερασιτεχνισμό και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Ντόναλντ Τραμπ...
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Λευκού Οίκου οι οποίες διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο, κατά την πρώτη τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Τραμπ έβαλε τη συνομιλία σε αναμονή γιατί έψαχνε να μάθει τι σημαίνει το New START, το σύμφωνο της μη επέκτασης των πυρηνικών όπλων που υπέγραψαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ... Οταν ξαναπήρε την κλήση ο Τραμπ είπε στον συνομιλητή του ότι επρόκειτο για μια κακή συμφωνία που είχε διαπραγματευθεί η διοίκηση Ομπάμα και ότι ήταν «ένα κακό πράγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες». Και συνέχισε τη συζήτηση για το αγαπημένο του θέμα: για τον εαυτό του και για την δημοφιλία του...

Με τέτοιου είδους συζητήσεις, ο μήνας του μέλιτος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ κινδυνεύει να τελειώσει πρόωρα. Πρόκειται, εξάλλου, για μια σχέση που δημιουργήθηκε γύρω από μια παρεξήγηση. «Αντίθετα με το τι πιστεύουν οι άνθρωποι, στόχος της Μόσχας δεν ήταν τόσο να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά να μην εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, η οποία θεωρείται εχθρός της Ρωσίας», εξηγεί ένας έμπειρος διπλωμάτης στο περιοδικό Nouvel Observateur. O εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου: στο όνομα αυτής της λογικής ο Τραμπ έγινε ήρωας για τους Ρώσους, οι οποίοι παρακολούθησαν με λαχτάρα την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, η οποία βρισκόταν, εξάλλου, στους παγκόσμιους δέκτες.
Αλλά οι Ρώσοι γνωρίζουν πραγματικά τον Ντόναλντ Τραμπ; Σίγουρα τα ξεσπάσματά του, η οικονομική επιτυχία του, το πάθος για τη χρυσή διακόσμηση και για την επίδειξη, το γεγονός ότι απορρίπτει το «σύστημα», αρέσουν στους Ρώσους. Επίσης, ας σημειωθεί, ότι ο Τραμπ ήταν ο μόνος υποψήφιος πρόεδρος που έλεγε ανοιχτά ότι πρέπει να καλυτερέψουν οι σχέσεις με τη Ρωσία. Ετσι, πήγαν με το μέρος του Τραμπ. Η εκλογή του, την οποία δεν την περίμεναν, όπως και κανένας στον κόσμο, γιορτάστηκε με πολύ αλκοόλ στις τέσσερις γωνιές της Ρωσίας.
Σήμερα είναι πολλοί αυτοί, ως τα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου, που νιώθουν σαν να ξύπνησαν μετά από άγριο μεθύσι. «Ενα πράγμα μισεί ο Πούτιν κι αυτό είναι το απρόβλεπτο», σημειώνει ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ρωσικές υποθέσεις. «Με τον Τραμπ, οι Ρώσοι ανακαλύπτουν ότι δεν ελέγχουν τίποτα και αυτό τους ανησυχεί ακόμη περισσότερο».
Το πρώτο σοκ για τους Ρώσους ήρθε από την διπλωματία: Οι δηλώσεις της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία κατήγγειλε την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, ανησύχησε τους Ρώσους ότι η διπλωματική γραμμή της διοίκησης Τραμπ δεν είναι σταθερή.
Μια άλλη ένδειξη ότι η σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ δεν είναι τόσο θερμή όσο λέγεται είναι ότι την περασμένη Παρασκευή, το ενημερωτικό σάιτ RT France, κορόιδεψε ανοιχτά τον Τραμπ για την συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Κατά την συνάντησή τους, ο αμερικανός πρόεδρος έβγαλε το ακουστικό διερμηνείας από το αυτί του, παριστάνοντας ότι καταλαβαίνει γιαπωνέζικα! Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε επίσημο ρωσικό ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις