Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Bloomberg: Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ μοιάζει ξανά ευάλωτη

Στη διαμάχη μεταξύ των πιστωτών τής Ελλάδας -στην οποία έχει εμπλακεί και η χώρα- το τελευταίο διάστημα αναφέρεται σε άρθρο του στο Bloomberg, με τίτλο «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ μοιάζει ξανά ευάλωτη», ο Mark Gilbert.


Από τη μία, όπως εξηγεί, είναι το ΔΝΤ το οποίο ζητά μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη, τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης που επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση. «Κάτι τρέχει -και θα μπορούσε να αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ», σημειώνει ο Gilbert που συνεχίζει αναφερόμενος στις δύο προθεσμίες που έχει μπροστά της η χώρα. Όπως εξηγεί, η μία είναι η ήπια -το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου- και η άλλη είναι η σκληρή -τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει υποχρεώσεις περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο λιγότερη πολιτική όρεξη θα υπάρχει για να επιλυθεί το ζήτημα» καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα, ενώ ακολουθούν εκείνες της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αλλά και με τις δύο πλευρές να τηρούν θεμελιώδεις διαφωνίες, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», τονίζει ο Gilbert.

Στο άρθρο τονίζεται ότι η Κομισιόν, την Τρίτη, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποια ημερομηνία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. «Με λίγα λόγια, το ελληνικό ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα», σχολιάζει ο Gilbert.


Το δημοσίευμα συνεχίζει παραθέτοντας την τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στην οποία αναφέρει ότι «η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της πάλι δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των πολιτικών προκλήσεων στην Ελλάδα», και την αντίθεση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς μία ελάφρυνση. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για ένα μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος. Αυτό αποκλείεται με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Γι' αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Η πίεση στην Ελλάδα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις πρέπει να διατηρηθεί έτσι ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη», είχε δηλώσει στο ARD την Τετάρτη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επιχείρημα του κ. Σόιμπλε είναι «απόλυτα αληθές» ωστόσο σημειώνεται ότι «η ευρωζώνη είναι σε θέση να βρει "παράθυρα" στις συνθήκες όταν τη βολεύει» .

«Επιπλέον, το ΔΝΤ μιλά για παράταση των όρων αποπληρωμής περισσότερο, παρά για ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους, που θα σήμαινε ότι το ύψος των πληρωμών θα μειωθεί. Ο Schaeuble, ο οποίος συνηθίζει να αναφέρει το σενάριο της Ελλάδας να αφήνει το ευρώ σε κάθε δυνατή ευκαιρία, συγκαλύπτει τα στοιχεία της υπόθεσης του ΔΝΤ», γράφει ο Gilbert.

Aναφερόμενος στις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times ότι η ευρωζώνη είναι ενωμένη απέναντι στο ζήτημα της Ελλάδας, σχολιάζει ότι «αν αυτό δεν ακούγεται πειστικό, η αλληλεγγύη που αναφέρει ο Regling ότι απολαμβάνει η Ελλάδα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στην προεκλογική περίοδο».

Σύμφωνα με τον Gilbert, οι ευρωπαίοι εταίροι που προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις του Brexit και για μια σειρά από δυνητικά αποσταθεροποιητικές εκλογές, είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν περαιτέρω αναταραχή τώρα, με το να προσπαθήσουν να ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. «Ούτε η Ελλάδα θέλει να φύγει», σημειώνει.

«Αλλά η εποχή των εκλογών στην Ευρώπη θα είναι σύντομα κοντά μας, όπως επίσης και η σκληρή προθεσμία της πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο. Μια ελληνική χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση της θέσης της χώρας στο ευρώ. Το ΔΝΤ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους γρήγορα, ελπίζω με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κίνδυνοι για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνονται», καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις