Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα γίνει με την συντήρηση των Mirage 2000; Ο επόμενος “πονοκέφαλος” της ΠΑ

Τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον για το οπλοστάσιο της ΠΑ είχε επικεντρωθεί δικαιολογημένα στο πρόγραμμα αναβάθμισης
και εκσυγχρονισμού των F-16. Η υπόθεση αυτή τελείωσε θετικά και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 ξεκινά. Πολλοί θέτουν το λογικό ερώτημα: με τα Mirage 2000 τι θα γίνει;
Τα Mirage 2000 όπως είπε ο νέος Α/ΓΕΑ “είναι το εργαλείο μας στο Αιγαίο”. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι τα γαλλικά μαχητικά έχουν δυνατότητα μεταφοράς των πιο σύγχρονων όπλων που διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας.Σε περίπτωση οποιασδήποτε σοβαρής κρίσης, τα Mirage 2000 έχουν κρίσιμο ρόλο,ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με “επιθετικές αποστολές”. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε στη τύχη τους.
Το άμεσο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η συντήρησή τους. Ο νόμος Βενιζέλου για τις προμήθειες ήταν καθοριστικός για να προκληθούν τεράστια προβλήματα στην συντήρηση των αεροσκαφών.Ο νόμος που εξασφαλίζει διαφάνεια δια της ουσιαστικής απαγορεύσεως οποιασδήποτε αγοράς έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Όταν η ΠΑ υποχρεώνεται να κάνει διαγωνισμούς για να αλλάξει…τακάκια σε φρένα αεροσκαφών καταλαβαίνουμε γιατί πολλά αεροσκάφη οδηγούνται σε καθήλωση. Επίσης είναι παράδοξο να κάνεις διαγωνισμούς για το ποιος θα συντηρήσει για παράδειγμα τα Mirage 2000,όταν ο κατασκευαστής τους είναι ένας και γνωστός.
Η πραγματικότητα είναι δεδομένη. Ο τελευταίος διαγωνισμός που έγινε για την τεχνική υποστήριξη των Mirage 2000 κρίθηκε άγονος.Κι αυτό γιατί οι όροι που είχαν τεθεί από την ελληνική πλευρά δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν ούτε καν από τη κατασκευάστρια εταιρεία!
Η ΠΑ αναζητά ένα ποσό κοντά στα 35 εκατομμύρια το χρόνο προκειμένου να μπορέσει να μπει σε μια σειρά η σωστή υποστήριξη των Mirage 2000 σε βάθος πενταετίας. Νομίζουμε ότι πάση θυσία θα πρέπει αυτό το ποσό να εξασφαλιστεί .
Σ΄ ότι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό των 19 Mirage 2000 οι τιμές που έχουν δοθεί από τους Γάλλους κρίνονται απαγορευτικές και κρατούν “ζωντανές” τις σκέψεις για προμήθεια μεταχειρισμένων αναβαθμισμένων Mirage 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις