Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

OI ΑΛΗΤΕΣ Έβαλαν στο μάτι.... και το τσιπουράκι - Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τον ΕΦΚ σε τσίπουρο και ρακί

Η Κομισιόν παραπέμπει τη χώρα μας γιατί δεν έχει ευθυγραμμίσει τη φορολογία της σε τσίπουρο και ρακί με τους κανόνες της ΕΕ.

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε., λόγω της μη επιβολής του κανονικού συντελεστή ειδικού φόρου
κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ανακοίνωσε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός αν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις.

Ωστόσο, συνεχίζει η Κομισιόν, στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση, όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Εφαρμόζοντας αυτούς τους μειωμένους συντελεστές, επισημαίνει η Επιτροπή, η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε., δεδομένου ότι ευνοεί την εγχώρια παραγωγή αυτών των αλκοολούχων ποτών, και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή που απαγορεύει την εσωτερική φορολογία, η οποία συνεπάγεται έμμεση προστασία των εγχώριων προϊόντων.






Επιπλέον, «παρότι τα μικρά αποστακτήρια μπορούν, υπό ορισμένους όρους, να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 50% του κανονικού εθνικού συντελεστή».

Καταλήγοντας, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2015, ζητήθηκε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της περί ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά «τσίπουρο» και «τσικουδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις