Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Τι μπορούν να κάνουν οι Rothschild για την Ελλάδα - Όλο το παρασκήνιο

«Στην επενδυτική τράπεζα Rothschild ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές».

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, απαντούσε στην ερώτηση για το σκοπό της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους του επενδυτικού οίκου Rothschild στο Παρίσι.
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τους Rothschild;
Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί τρόπο εξόδου στις διεθνείς αγορές.
Μια επιτυχημένη έκδοση κρατικών ομολόγων, έστω και για περιορισμένο ποσό, θα της δώσει «ανάσα»:
1. Βραχυπρόθεσμα, θα φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία
2. Μακροπρόθεσμα, όμως, και αυτό είναι σημαντικότερο, θα την καταστήσει λιγότερο εξαρτημένη από τους θεσμικούς της δανειστές, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Υπάρχουν, μάλιστα, εκτιμήσεις ότι η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές ως αντιστάθμισμα για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Και έτσι θα μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να συνεχιστεί το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
Το παρασκήνιο
Στις 25 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή προς το Δ.Σ του ΟΔΔΗΧ, με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές.
Μία διαδικασία, που για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι απλή, για την Ελλάδα μοιάζει με «Ηράκλειο Άθλο».
Η χώρα βρίσκεται στην κατηγορία «σκουπίδια» σύμφωνα με όλους τους Οίκους Αξιολόγησης.
Δεν μετέχει καν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο «εξορίστηκε» μετά τις εκλογές του 2015.
Μία επιτυχημένη πρώτη έξοδος στις διεθνείς αγορές μετά τα Μνημόνια, που πραγματοποιήθηκε το 2014, ουσιαστικά ακυρώθηκε όταν η χώρα μπήκε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ , με επιστολή του πρότεινε ως σύμβουλο για την έκδοση των νέων ελληνικών ομολόγων, την επενδυτική τράπεζα Rothschild (Rothschild & Co’s Financing Advisory ).
Αναμένεται έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για να κλείσει και επίσημα η συμφωνία.
Οι Rothschild αγαπάνε τα κρατικά ομόλογα
Είναι λογικό, γιατί σε αυτά οφείλουν τις βάσεις της «αυτοκρατορίας» τους.
Ήταν 20 Ιουλίου του 1815, λίγο μετά τη συντριβή του Ναπολέοντα στο Βατερλό, που η βρετανική εφημερίδα Courier έγραφε για τις «μεγάλες αγορές ομολόγων» από τον Νάθαν Ρότσιλντ.
Ο «πατριάρχης» της οικογένειας Rothschild τα έπαιζε «όλα για όλα»: έβαλε τα χρήματα της οικογένειας σε αγορές κρατικών βρετανικών ομολόγων, η αξία των οποίων προέβλεπε ότι θα εκτοξευόταν με τη νίκη των Βρετανών.
Και αυτό ακριβώς έγινε.
Όταν πάνω από έναν χρόνο μετά, στα τέλη του 1917, πούλησε τα ομόλογα , αξία τους ήταν κατά 40% υψηλότερη.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα κέρδη του ξεπέρασαν τα €700.000 (600 εκ. στερλίνες)!




Μεταξύ 1815 και 1859, τα γραφεία τους στο Λονδίνο προχώρησαν σε 14 εκδόσεις κρατικών ομολόγων, συνολικής αξίας άνω των €50 δισεκατομμυρίων:
Δηλαδή πάνω από το μισό του συνόλου όλων των υπόλοιπων εκδόσεων που πραγματοποίησαν οι ανταγωνιστές τους στη βρετανική πρωτεύουσα.
Σύντομα εκτός από τη βρετανική κυβέρνηση, στο «πελατολόγιό τους» προστέθηκαν οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Πρωσίας, Ρωσίας, Αυστρίας, Βελγίου και Βραζιλίας.
Μία «ειδική» περίπτωση για τους «ειδικούς»
Με τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει μία ελληνική «έξοδος» στις διεθνείς χρηματαγορές, η κυβέρνηση θα χρειαστεί όλη την εξειδίκευση που μπορεί να βρει.
Ο όμιλος Rothschild αυτοπροσδιορίζεται ως «κορυφαίος» του συγκεκριμένου τομέα.
Επίσης, υπόσχεται «τις καλύτερες λύσεις στην εξεύρεση κεφαλαίων για τους πελάτες με τους σωστούς συνεργάτες.»
Πηγή: euronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις