Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Νέα τηλεφωνική απάτη «γδύνει» ανυποψίαστους πολίτες - Πού κάνει θραύση και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Μια νέα τηλεφωνική απάτη, που βασίζεται σ΄ ένα απλό «ναι», είναι το νέο... εφεύρημα για την κλοπή χρήματος από ανυποψία
στους πολίτες. Βασίζεται σε μία απλή απάντηση έναντι μια ακόμη απλούστερης ερώτησης και κάνει ... θραύση στην Αμερική, προκαλώντας πονοκέφαλο στην επιτροπή ομοσπονδιακών επικοινωνιών (FCC), που αναγκάστηκε να εκδόσει ανακοινώσεις με οδηγίες.

Όπως σημειώνει η FCC, σε περίπτωση που πολίτης δεχθεί κλήσει και κάποια στιγμή ακούσει τη φωνή από την άλλη άκρη της γραμμή να τον ρωτά «με ακούς;» («Can you hear me?»), εκείνος θα πρέπει να απαντήσει «όχι» ή ακόμη να καλύτερα να τερματίσει την κλήση. Διότι αν απαντήσει «ναι» -στην ηχογραφημένη φωνή που ακούει τη γραμμή- οι απατεώνες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους τη φωνητική υπογραφή του θύματός τους, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει -βάσει νομοθεσίας- την κανονική υπογραφή. Με τη χρήση αυτής τη φωνητικής υπογραφής που οι δράστες ηχογραφούν μπορούν στη συνέχεια να εμφανιστούν ως τα θύματά τους και να προχωρήσουν σε χρεώσεις σε βάρος τους μέσω τηλεφώνου.




Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της FCC οι απατεώνες που καλούν, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες και μπορεί να γνωρίζουν το πρόσωπο που λαμβάνει την κλήση.

Η FCC έδωσε μερικές συμβουλές που ισχύουν για όλους:

* Μην απαντάτε σε κλήσεις από άγνωστο τηλεφωνικό αριθμό. Αφήστε να «απαντήσει» ο τηλεφωνητής

* Εάν απαντήσετε και αυτός που σας κάλεσε σας ζητήσει να πατήσετε κάποιο κουμπί στο τηλέφωνο, για να μην λαμβάνετε πλέον τέτοιες κλήσεις, τερματίστε την κλήση αμέσως. Πολλοί απατεώνες χρησιμοποιούν αυτό το τρικ για να αναγνωρίσουν και στη συνέχεια να στοχοποιήσουν τα θύματά τους

* Εάν λάβετε μια ύποπτη κλήση, σημειώστε το τηλέφωνο από το οποίο σας κάλεσαν και προχωρήστε σε καταγγελία για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα

* Ρωτήστε τον τηλεφωνικό σας πάροχο εάν διαθέτει υπηρεσία που μπλοκάρει ύποπτες κλήσεις



Πηγή: ΑΒC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις