Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

« Οι Τζιχάντ» μεταφέρουν τον πόλεμο στις πόλεις της Συρίας

Alexander Kuznetsov.    Ίδρυμα στρατηγικού πολιτισμού  fondsk ru
Η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από μια απότομη αύξηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων γύρω από τις πόλεις της Δαμασκού, Χομς, Χάμα και την έλευση της
 μαχητικής  ομάδας,  «Hayat Ταχρίρ αλ-Σαμ «( η βάση της αποτελείται από τους μαχητές  της πρώην  «Dzhabhat en-Nusra») στη Συριακή πρωτεύουσα.

Με αυτή την  επιδείνωση παρατηρείται μια σαφής επιθυμία των  τζιχαντιστών  και όσοι τους υποστηρίζουν από το εξωτερικό,  όχι μόνο ότι  θέλουν  να διαταράξουν  την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, αλλά και να συμμετέχουν στην κατανομή των σφαιρών επιρροής στη Συρία, επιβάλλοντας στην  χώρα το  μοντέλο της κατανομής  της εξουσίας  και του εδάφους.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών στη Δαμασκό και την  Χομς πραγματοποιήθηκαν  τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις σε  πρωτοφανή κλίμακα.
Στα τέλη Ιανουαρίου, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάζοντας  τον εαυτό τους στη γειτονιά της Δαμασκού Καφρ Sousa,  σκότωσαν 11 ανθρώπους.
Κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης τραυματίστηκε  ακόμη  και ένας από τους ηγέτες των Συριακών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Ταξίαρχος Ιμπραήμ Νταρουίς.
Στις 11 Μαρτίου σε επίθεση κοντά στη Δαμασκό στο Bab Saghir σκοτώθηκαν  74 άνθρωποι , μεταξύ των οποίων 43 σιίτες προσκυνητές από το Ιράκ.
Αυτή η περιοχή είναι γνωστή για το γεγονός ότι υπάρχει ένας  παγκοσμίως γνωστός  σιιτικός  τάφος  του  Σαγίντ Zainab.
Τέλος, στις 15 Μαρτίου, η επίθεση σημειώθηκε στο δικαστικό μέγαρο στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν  31 άνθρωποι   και τραυματίστηκαν 60
Λίγες ώρες αργότερα υπήρξε μια έκρηξη στην περιοχή της  Δαμασκού στο Αλ-Rabwah.
Μπορούμε  να παρατηρήσουμε  ότι οι τακτική των τζιχαντιστών  στη Συρία άλλαξε.
Έχουν  όλο και λιγότερες ελπίδες   επιτυχίας στο πεδίο της μάχης και μετέφεραν τον  πόλεμο στις πόλεις, κάνοντας κύριο στόχο τους τον άμαχο  πληθυσμό και  προσπαθούν να αποδείξουν στους Σύριους  ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους.
Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων του πολέμου, η Δαμασκός παρέμεινε ένα νησί σχετικής ηρεμίας στη θάλασσα της Συριακής  αναταραχής.
Τώρα οι τρομοκράτες προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα.
Κάτι παρόμοιο παρατηρείται στο Ιράκ.
Δεδομένου ότι η προσπάθεια της ιρακινής κυβέρνησης είναι να  ελέγξει το Ραμάντι, την Φαλούτζα και στη Μοσούλη οι επιθέσεις στην ανατολική Βαγδάτη άρχισε να πυκνώνουν, γίνονται πιο φιλόδοξες.
Ένας από τους ιδεολόγους της  απαγορευμένης  στην Ρωσία τρομοκρατικής οργάνωσης «ισλαμικό κράτος» (ISIS), Αμπού Μοχάμεντ αλ-Adnani, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο του 2016, λίγο πριν το θάνατό του ζήτησε να αναλάβουν  τον πόλεμο στους δρόμους των πόλεων  της Ευρώπης οι «σταυροφόροι».
Οι Ευρωπαϊκές πόλεις δεν έχουν ακόμη πέσει  στα νύχια των τρομοκρατών   πραγματικά αυτό  δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά οι μάχες έχουν επεκταθεί και στους δρόμους της Βαγδάτης και της Δαμασκού.
Η ενεργοποίηση των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας συνέπεσε με την εμφάνιση στο  νότιο τμήμα της Συρίας του πιο διάσημου ιδεολόγου των τζιχαντ Αμπού Μοχάμεντ αλ-Maqdisi.
Γεννήθηκε το 1959 στη Ναμπλούς στην Παλαιστίνη, έζησε στο Κουβέιτ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης (Ιράκ), και στη Σαουδική Αραβία.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, συμμετείχε με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην αντι-σοβιετική  τζιχάντ στο Αφγανιστάν.
Εκεί, συνάντησε και έγινε φίλος με τον Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, ο οποίος αργότερα έγινε ο πρώτος ηγέτης της «Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία.»
Στα έτη  1995-1999 ο  Maqdisi με τον Ζαρκάουι έμειναν έγκλειστοι  για πρώτη  φορά σε μια φυλακή της Ιορδανίας.
Ο  Ζαρκάουι είχε κατηγορηθεί για την οργάνωση βομβιστικών  επιθέσεων  στο Αμάν σε μερικά ξενοδοχεία και ο Maqdisi ήταν ιδεολογικά ο εμπνευστής  τους.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο  Maqdisi ήταν πίσω στη φυλακή.
Μέχρι τότε ασχολείτο  με την ανάπτυξη της έννοιας της κυριαρχίας της ατομικής τρομοκρατίας με τη χρήση των βομβιστών αυτοκτονίας.
Το 2009, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Maqdisi είχε λάβει μια πενταετή ποινική θητεία όπου σε μια συνέντευξη με το «Al Jazeera»,  προέτρεψε τους  τζιχαντιστές να πάνε  στο Αφγανιστάν να συμμετάσχουν στον πόλεμο εναντίον των Αμερικανικών στρατευμάτων.
Μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, μετακόμισε στη Συρία, όπου είχε μια ισχυρή επίδραση στις δραστηριότητες της ομάδας «Ισλαμικό Κράτος».
Από το τέλος του 2016 ο  Maqdisi δραστηριοποιείται  στο νότιο τμήμα της Συρίας, όπου είναι  ο διοικητής  του «Στρατού Halida Ιμπν Ουαλίντ.»
Αυτή η ένοπλη ομάδα ισλαμιστών μαχητών και  ονομάστηκε προς τιμήν του θρυλικού διοικητή της στα πρώτα χρόνια του Αραβικού Χαλιφάτου, όπου  ήλεγχε τους Άραβες της Συρίας και  την εξάπλωση του Ισλάμ εκεί.
Μετά την εμφάνιση των μαχητών του  «Στρατού  Halida Ιμπν Ουαλίντ» στο νότιο τμήμα της Συρίας, οι δράσεις ιδιαίτερα στην επαρχία της Deraa, έχουν γίνει πολύ πιο τολμηρές  και καλά συντονισμένες.
Μέχρι το 2016 στο νότιο τμήμα της χώρας κυριαρχείται από τις λεγόμενες δυνάμεις της Νοτίου Μετώπου, μια δομή ομπρέλα,  που χρηματοδοτείται από τις  υπηρεσίες  Ασφαλείας της Ιορδανίας και ενώνει περίπου 60 μικρές ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης από την μετριοπαθή πτέρυγα
Ωστόσο, το φθινόπωρο του 2016 οι ισλαμιστές άρχισαν να κυριαρχούν εδώ.
Με την έλευση του Maqdisi στη νότια Συρία, βελτιώθηκε σημαντικά η χρηματοδότηση  των τζιχαντιστών.
Επί του παρόντος, κάθε μαχητής παίρνει μέχρι και $ 350 ανά μήνα, το οποίο είναι υψηλότερο από ό, τι  σε ανταγωνιστικές οργανώσεις.
Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι ξένες δυνάμεις έχουν θέσει ένα χέρι για να ενεργοποιήσουν τους μαχητές στο νότιο τμήμα της Συρίας. Ίσως, είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δυσαρεστημένοι με αυτό που συμβαίνει.  Στην  πραγματικότητα παραγκωνισμένοι από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην Αστάνα, και οι  προστατευόμενοι τους μπορεί να παρακαμφθούν  κατά τη διάρκεια της διευθέτησης.
Μια άλλη εκδήλωση της αυξημένης δραστηριότητας των τζιχαντιστών είναι επίθεση στην Δαμασκό που συνέβη στις 21 Μαρτίου.

Μαχητές από την οργάνωση «Hayat Ταχρίρ αλ-Σαμ» στο ποσό των δυόμισι χιλιάδων άνθρωπων  έχουν κάνει μια σημαντική είσοδο  στις κατοικημένες  περιοχές της Jobaria  στο Kabun και έφτασαν μέχρι την   πλατεία των Αββασιδών, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της Δαμασκού.
Η εισβολή αυτή συνοδεύτηκε  από μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες στις  φιλήσυχες γειτονιές.
Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα «Hayat Ταχρίρ αλ-Σαμ» έχει προκύψει στο τέλος του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μετά τη διάσπαση της οργάνωσης  «Ahrar αλ-Σαμ», όπου το πιο ριζοσπαστικό τμήμα της  εγκατέλειψε την Τουρκική κηδεμονία και έγινε μέλος της πρώην «Dzhabhat en-Nusra», δηλώνοντας αδυσώπητο πόλεμο τόσο με την Συριακή κυβέρνηση όσο και κατά των μετριοπαθών ομάδων.
Αυτή η επίθεση ήταν πρωτοφανής σε έκταση και θρασύτητα.
Πριν από αυτή, εδώ και έξι χρόνια, οι  μαχητές δεν ήταν ποτέ σε θέση να εισβάλουν  στην Συριακή πρωτεύουσα,  η κατάσταση στην πόλη παρέμενε σχετικά ήρεμη, σε αυτή  έχουν συσσωρευτεί περίπου τρία εκατομμύρια άτομα που το έσκασαν από τη φρίκη του πολέμου από άλλες περιοχές της χώρας.
Οι δρόμοι της Δαμασκού, ακόμη και στις πιο δύσκολες ημέρες ήταν γεμάτοι  με ανθρώπους, που περπατούσαν και υπήρχε ένα έντονο εμπόριο.
Και μετά από τις πρόσφατες επιθέσεις και τις επιθέσεις με ρουκέτες οι κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας της Συρίας, για πρώτη φορά για αρκετές ημέρες έχουν αδειάσει.
Η κλιμάκωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη μητροπολιτική περιοχή υποδηλώνει ότι οι δυνάμεις που επιδιώκουν με όλα τα μέσα να διακόψουν  τις συνομιλίες για τη Συρία και δεν προτίθεται να τα παρατήσουν.
Επιμένουν για την  αποχώρηση από τη Συρία όλων των ξένων στρατευμάτων και των εθελοντών, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων του κινήματος «Χεζμπολάχ»  την ίδια στιγμή στις τάξεις των «στρατιωτών των  τζιχάντ» υπάρχουν πολλοί ξένοι εθελοντές που  συνεχίζουν να είναι στην  εμπόλεμη περιοχή  και έχουν ξένους εκπαιδευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις