Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

RIA Novosti Η Ελλάδα ανησυχεί για την απότομη αύξηση της ροής των προσφύγων στη χώρα από την Τουρκία

© RIA Novosti. Μιχαήλ Voskresensky 
Πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου στην Ελλάδα. Φωτογραφία αρχείου
Αθήνα, 20 Μαρτίου – RIA Novosti, Gennady Melnik.  Τις τελευταίες ημέρες απότομα
αυξήθηκε η  ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, σύμφωνα με το  Ελληνική κομβικό σημείο για την επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης.
Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα στην Ελλάδα, έφτασαν  πάνω από 500 μετανάστες , ενώ προηγουμένως στα  νησιά έφθαναν  μόνο λίγα άτομα την ημέρα και  μερικές ημέρες πριν  δεν υπήρχε κανένας.
Σύμφωνα με το εστιακό σημείο για την επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης, την Πέμπτη, 16 Μαρτίου δεν υπήρχαν μετανάστες νεοφερμένοι, την επόμενη μέρα έφτασαν , 74 άτομα, την επόμενη – 193, κατόπιν – 169,  την Δευτέρα  έφτασαν 81  μετανάστες.  Έτσι, για τέσσερις ημέρες στην Ελλάδα έφτασαν  517 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως στο νησί της Χίου και της  Λέσβου.
Η μεταναστευτική ροή από την Τουρκία μειώθηκε απότομα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών για την καταστολή της κρίσης μετανάστευσης.  Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ πριν από ένα χρόνο, στις 20 Μαρτίου, το 2016.
Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον θα αυξηθεί η  ροή των προσφύγων από τη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και τις απειλές της Άγκυρας ότι θα συνεχίσει  την αποστολή των μεταναστών.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ στα μέσα του Μαρτίου του 2016 συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο με την Τουρκία για την καταπολέμηση της κρίσης της μετανάστευσης.  Ως μέρος αυτών των ρυθμίσεων, τον Μάιο  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να άρουν τους περιορισμούς βίζας  για τους πολίτες της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα  ολοκληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την έξοδο από την συμφωνία της μετανάστευσης με την  ΕΕ, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στους πολίτες της χώρας του το  ελεύθερο καθεστώς βίζας.
Ο  Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα και πάλι είπε ότι η Άγκυρα μπορεί να σπάσει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις