Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ιστορία ξαναγράφεται στα Βαλκάνια: Έτοιμοι οι Σέρβοι να πάρουν εκδίκηση για το 1999 – Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Αλβανών (βίντεο)

Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός της Σερβίας για σήμερα με αφορμή την κατάσταση στα Σκόπια, τη στιγμή που οι Αλβανοί προχωρούν σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

O Αλβανός δήμαρχος της Σέρβικης πόλης Πρέσεβο, Γιονούζ Μοσλιού δηλώνει πως αναγνωρίζει ως πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα, προκαλώντας της οργή των Σέρβων.
«Φυσικός ηγέτης είναι ο Έντι Ράμα. Είναι Αλβανός… Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αλβανίας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ηγέτης όλων των Αλβανών, ανεξαρτήτως τόπου διαβίωσης», αναφέρει ο Γιονούζ Μόσλιου, όπως μετέδωσε αποκλειστικά ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων.
«Παρόλα αυτά, εδώ είναι Σερβία. Τι μας έφερε ο Βούτσιτς; Μόνο πόλεμο», συμπληρώνει ο ίδιος.
Εφημερίδες στη Σερβία πλέον μιλούν ανοιχτά για ένα αλβανικό εθνικιστικό τόξο που δημιουργείται στα Βαλκάνια. «Ο Ερντογάν ετοιμάζει Ράμα και Θάτσι για πόλεμο». «Τούρκοι πράκτορες προωθούν το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας», αναφέρει μια άλλη εφημερίδα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας δείχνει Ερντογάν. «Το πρώτο ερώτημα είναι αν το έκαναν μόνοι τους ή σε συντονισμό με κάποιον άλλον που προέρχεται από τη δική μας ήπειρο είτε από άλλη ήπειρο. Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί τώρα και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σχέδιο αποσταθεροποίησης της περιοχής με υπογραφή του Ερντογάν καταγγέλλει η αλβανική αντιπολίτευση, αλλά και Ελληνες μειονοτικοί.  Από την πλευρά του και ο Σέρβος Πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δείχνει πως πίσω από τις εμπρηστικές δηλώσεις βρίσκεται ο «σουλτάνος» Ερντογάν.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν και οι νέες επιθετικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς τα μέλη της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλουν «ανθελληνικές πρακτικές» ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.
Οι Έλληνες ομογενείς υποστηρίζουν πως μεγάλες εκτάσεις στην καρδιά των περιοχών της μειονότητας έχουν περάσει σε χέρια μουσουλμάνων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Χιμάρας, κ. Μπελέρης, σχολίασε πως «η ρητορική του Έντι Ράμα είναι ενταγμένη σε ένα ανθελληνικό σχέδιο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ρητορική του Ερντογάν. Δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις όσον αφορά την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο περιουσιακό».
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του himara.gr, Αλέξανδρος Ζιούλης, ανέφερε πως «τα παιχνίδια που κάνει με το Κόσοβο και με την “Μεγάλη Αλβανία” προσπαθούν να κρύψουν τα τρομερά προβλήματα που έχει η χώρα του». Ο ίδιος ο δημοσιογράφος μάλιστα είχε «θερμό» επεισόδιο με την ασφάλεια του πρωθυπουργού σε ομιλία του τελευταίου μετά από ερώτηση η οποία ανέφερε για τα σχέδια του πρωθυπουργού και χριστιανικούς ναούς.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις